Afbeelding
Oud Amelisweerd

Huis Doorn huurt Landhuis Oud Amelisweerd

26 april 2019 om 15:43 lokaal

DOORN Museum Huis Doorn gaat Landhuis Oud Amelisweerd voorlopig huren. Conservatoren van Huis Doorn gaan er met beheerders en vrijwilligers van het landhuis museale objecten uit Huis Doorn en andere kasteelmusea presenteren.

Herman Sietsma, directeur-bestuurder van Museum Huis Doorn, en Victor Everhardt, wethouder van Vastgoed van de Gemeente Utrecht, hebben vrijdag de overeenkomst getekend in het bijzijn van Anke Klein, wethouder van Cultuur en Erfgoed, voor in eerste instantie de duur van een jaar.

SCHATTEN In het Pop-up Museum zullen de schatten uit de depots – normaal gesproken niet te zien voor het publiek - van de Utrechtse Kasteelmusea tentoongesteld worden. Het Pop-up Museum krijgt op verschillende manieren een verbindende rol. De collecties van de Utrechtse Kasteelmusea komen er samen en worden in een nieuwe context getoond, waardoor de objecten op nieuwe manieren begrepen en gewaardeerd kunnen worden. Daarbij wordt in het oog gehouden dat het landhuis zelf ook bijzonder erfgoed is met een unieke geschiedenis.

KNOOPPUNT De presentaties in de vele kamers zullen zich niet beperken tot oude kunst, maar door combinaties met moderne kunst een verstilling in de tijd zijn. In die verstilling vloeit het huis samen met de natuur waardoor het wordt omgeven. Het Pop-up Museum zal dus een knooppunt zijn waar mens, natuur, kunst en tijd elkaar ontmoeten.

ARMANDO Museum Oud Amelisweerd moest vorig jaar sluiten wegens een bankroet. De stichting erachter had al een hele tijd financiële problemen en de situatie werd er niet florissanter op toen kunstenaar Armando, inmiddels overleden, zijn samenwerking met haar daarom beëindigde. De inkomsten door bezoekers vielen ook tegen.

Bij het museum zijn de gemeenten Utrecht (eigenaar), Amersfoort, Bunnik en de provincie Utrecht betrokken. De wens om de goed bewaarde, achttiende-eeuwse buitenplaats een publieke functie te laten behouden, leeft sterk bij de plaatselijke politiek.

Het Pop-up Museum opent op maandag 10 juni 2019 voor het publiek tijdens de landelijke Dag van het Kasteel.

advertentie
advertentie