Hendrik van Barneveld, de foto die bij zijn ouders in Amerongen in huis stond. Zijn naam wordt vanaf nu voorgelezen op 4 mei.
Hendrik van Barneveld, de foto die bij zijn ouders in Amerongen in huis stond. Zijn naam wordt vanaf nu voorgelezen op 4 mei. Bron: Arie van Barneveld

Vergeten soldaten na 75 jaar alsnog herdacht

26 april 2019 om 06:23 lokaal

AMERONGEN 'Het is alweer bijna 75 jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog eindigde. Hier in Amerongen herdenken we dat nog steeds, met eerbied. De namen van hen die gevallen zijn worden genoemd en in herinnering gehouden. Toch zijn twee namen al die jaren vergeten. Twee Amerongse jongens, die hun leven gegeven hebben voor ons land.'

Wilco Willemse

Zo zal de toespraak beginnen die Arie van Barneveld houdt tijdens de Nationale Dodenherdenking, 4 mei in Amerongen. Eén van die twee namen hoort bij zijn ome Henk, Hendrik van Barneveld, de lievelingsbroer van Gerard, de vader van Arie.

TOEGEVOEGD Elk jaar worden ook in Amerongen, zoals op zo veel plekken in Nederland, de namen van de in de oorlog gevallen soldaten en verzetsstrijders opgelezen. Vanaf dit jaar zal het anders zijn. Twee vergeten namen zijn aan de lijst toegevoegd.

Namen die horen bij soldaten die op Ambon gelegerd waren en daar gevangen werden genomen door Japanners. Hun achternamen zijn typisch Amerongs: Hendrik van Barneveld en Gerrit van Viegen.

LIEVELINGSBROER Waarom de twee namen niet bekend waren, weet niemand. Arie van Barneveld: ,,Ik kende oom Henk alleen van de foto die bij mijn opa en oma stond. Mijn vader had het niet graag over de oorlog en de situatie rondom zijn broer Henk. Het was zijn lievelingsbroer, ik denk dat het te emotioneel voor hem was.''

GEEN CONTACT ,,Het moet een vreselijke tijd zijn geweest voor de familie tijdens de oorlogsdagen'', vervolgt Van Barneveld. ,,Er was geen contact met Indië, men wist wel dat er oorlog was en dat de omstandigheden slecht waren.''

,,Uiteindelijk hoorden zij pas in 1946 dat Henk anderhalf jaar daarvoor was overleden. Ik heb mijn vader wel eens gevraagd waarom de naam van ome Henk niet voorgelezen werd tijdens de herdenking. Hij zei dat dat hij dat niet wist en liet het daar bij."

ONDERSCHEIDING Jaren deed de familie Van Barneveld niets met dit feit, tot zij twee jaar geelden een telefoontje kregen. Arie: ,,Luitenant Kolonel Brijl zocht contact met ons. Zelf had hij ook gediend in Indië en hij was bezig om de omgekomen soldaten postuum te laten eren. Inmiddels hebben we daar een onderscheiding voor ontvangen, het Mobilisatie Oorlogskruis. Tijdens een voor deze gelegenheid georganiseerde familiereünie is die in ontvangst genomen door de enige neef die naar onze ome Henk is vernoemd."

TANTE GRIETJE Arie vertelt verder: ,,Er is nog één kind uit het gezin in leven, mijn tante Grietje, inmiddels 92 jaar oud. Zij wist nog wel het een en ander te vertellen over hoe het destijds gegaan is. In gesprek met haar kwam zij er op dat er nóg een Amerongse jongen was overleden. Na wat zoekwerk bleek dat om Gerrit van Viegen te gaan, de tweede vergeten naam. Ook hem voegen we toe aan de lijst van voorgedragen namen."

HONG KONG Het lichaam van Hendrik van Barneveld werd na de bevrijding herbegraven in Hong Kong, op het Sai Wan War Cemetry. Arie: ,,Dat is allemaal prima gedocumenteerd en terug te vinden. Ik ben de laatste tijd best druk geweest om dit allemaal uit te zoeken. Mijn zoon Mark stelde voor om naar Hong Kong te gaan om het graf te bezoeken.''

,,Voor ik het wist waren de tickets geboekt en in november gaan we die reis samen maken. Ik wil een eigen foto hebben van zijn grafsteen, zodat ik die kan plaatsen bij het graf van mijn vader, daar hoort het thuis."

advertentie
advertentie