In november haalde Mariet Wolterbeek (staand) nog ideeën op aan de dialoogtafel om Allemanswaard levendiger te maken
In november haalde Mariet Wolterbeek (staand) nog ideeën op aan de dialoogtafel om Allemanswaard levendiger te maken Wilco Willemse

'Ombuigingen gaan sowieso pijn doen'

19 april 2019 om 14:39 lokaal

AMERONGEN Vorige week deed het college een bezuinigingsvoorstel aan de raad. Het pakket voorgestelde maatregelen komt op sommige plaatsen hard aan, zo ook in Amerongen. Zo stelt het college voor de bibliotheek en het consultatiebureau in Amerongen te sluiten.

Wilco Willemse

Het lijkt oneerlijk om de bibliotheek in Amerongen te sluiten en in de andere dorpen niet, maar daar is een goede reden voor. De bibliotheek is gevestigd in Allemanswaard en dat pand is niet van de gemeente. De huur die daar betaald wordt, komt dus niet terug naar de gemeente, zoals in Doorn en Leersum, maar verdwijnt in de kas van pandeigenaar Rhenam. Hetzelfde geldt voor de bibliotheek in Maarn en dus wordt ook sluiting van die locatie voorgesteld.

BESPARING Voor de drie consultatiebureaus betaalt de gemeente 104.000 euro huisvestingskosten. Door het sluiten van de locaties Amerongen en Driebergen, kan een besparing van 60.000 euro behaald worden. Alleen de locatie Doorn blijft dan bestaan.

COMMOTIE Mariet Wolterbeek is directeur van De Bibliotheek Z-O-U-T: ,,Het voorstel kwam voor mij ook onverwacht en leidde meteen tot veel commotie. Mijn eerste reactie was: 'Waarom heeft de wethouder me niet gebeld?' Nu ben ik eigenlijk wel blij. Juist door de vele reacties, hoop ik dat inwoners van de gemeente, en die van Amerongen en Maarn in het bijzonder, mee gaan praten om met de gemeente tot een beter passend pakket maatregelen te komen. Als Z-O-U-T geloven we in een kerngebouw in elk dorp, een plek om te ontmoeten en van elkaar te leren. Een plek waar we de strijd tegen laaggeletterdheid kunnen voeren en mensen digitale vaardigheden kunnen bijbrengen. In Amerongen is die plek Allemanswaard en daar hoort de bibliotheek thuis."

Rhenam is nog geen gesprekspartner, maar Wolterbeek ziet wel mogelijkheden om op huisvesting te besparen.

,,Onze werkruimtes kunnen we opzeggen en verhuizen naar Driebergen. Dat scheelt in de huurkosten. Een verkleining van de huidige bibliotheek kan ook een oplossing zijn, maar die opties zijn nog niet besproken." Het contract met Rhenam loopt nog tot 2023.

CONSULTATIES Wethouder Gerrit Boonzaaijer roept de inwoners op om mee te denken: ,,De voorgestelde ombuigingen die aangeboden zijn aan de raad, worden ook aan de inwoners voorgelegd. Zij kunnen meepraten en hebben wellicht andere en betere ideeën. Er is een enquête beschikbaar die inmiddels meer dan duizend keer is ingevuld. Op maandag 6 mei om 20.00 uur is er mogelijkheid om online met ons in gesprek te gaan en op donderdag 9 mei kan dat tijdens een brede bijeenkomst met college, raad en medewerkers van de gemeente. Uit deze consultaties komen wellicht andere suggesties, die we uiteraard serieus gaan onderzoeken. Ik wil wel helder zijn, het is geen referendum, een 51 procent meerderheid voor een plan is niet doorslaggevend. En hoe lastig het ook is, we moeten ombuigen en dat gaat ergens pijn doen. Op de website van de gemeente is meer informatie beschikbaar."

Inwoner van Amerongen Marijke Zegers heeft de enquête ingevuld en ook de online petitie om de bibliotheek in Amerongen open te houden: ,,Mijn zoontje is nu drie en een half. We gaan meerdere keren per week naar de bibliotheek, hij vindt het er heerlijk. Zelf lees ik ook graag. Sluiting zou heel vervelend zijn, juist voor de kinderen in Amerongen. Ook het consultatiebureau in mijn eigen dorp ervaar ik als erg waardevol. Ik hoop dat er betere alternatieven komen, zodat de voorzieningen behouden blijven."

advertentie
advertentie