Het enthousiasme spatte er van af tijdens het SchoolKorenfestival.
Het enthousiasme spatte er van af tijdens het SchoolKorenfestival. Cees Keur

De Zonheuvel wint SchoolKorenFestival

18 april 2019 om 09:37 lokaal

HEUVELRUG Eerst een voorronde en een week later de finale, het lijkt bijna wel het Eurovisie Songfestival, maar dit betreft het SchoolkorenFestival Utrechtse Heuvelrug 2019. Al weken is er op tien basisscholen hard geoefend onder leiding van professionele dirigenten en op 3 en 10 april stroomde De Binder vol met kinderen, ouders en belangstellenden. Optreden voor een professionele jury - waaronder The Voice winnaar Jim van der Zee - is geen kinderspel. ,,Ja de kinderen vinden het echt spannend en kijken er ook enorm naar uit. Er heerst een opgewonden sfeertje in de zaal", aldus SCAUH-voorzitter Wim van Eeden.

Monique José Timmermans

De Stichting Culturele Activiteiten Utrechtse Heuvelrug (SCAUH) organiseerde het festival voor het derde jaar op rij. ,,Muziekonderwijs op de basisschool is zo belangrijk, daar willen we een steentje aan bijdragen. We voelen ons daarbij gesteund door de enthousiaste deelname van de scholen, de professionals die zich met hart en ziel inzetten en ook door de gemeente die een financiële bijdrage doet."

Ieder koor geeft zijn eigen invulling aan het speciaal gecomponeerde festivallied 'Zing je met mee mee' en zingt daarnaast nog twee zelf uitgekozen liederen. De jury beoordeelt de wijze waarop het festivallied wordt gezongen, luistert naar muzikaliteit en kijkt naar de presentatie. Hoe staan de kinderen er bij en wat is hun uitstraling als koor op het podium. Een professioneel combo heeft de koren live begeleid.

FINALE Van de tien scholen in de voorronde gaan er zes door naar de finale: De Ladder (Maarn), De Hoeksteen (Leersum), De Zonheuvel (Driebergen), De Sterrenboog (Doorn), De Valkenheuvel (Driebergen) en De Uilenburcht (Driebergen). De vier afvallers - De Wijngaard (Doorn), de Schakel (Leersum), Meander (Leersum) en Daltonschool Nicolaas (Doorn) - leveren elk twee leden voor de kinderjury die tijdens de finale de publieksprijs mag toekennen. ,,Een belangrijke taak voor hen en een prijs die we dit jaar voor het eerst uitreiken. Want alhoewel meedoen belangrijker is dan winnen, is in de prijzen vallen natuurlijk helemaal geweldig."

Ook met de podiumervaring van de halve finale blijft het optreden spannend. En daarna komt toch het moment van de waarheid. Hans Waaldijk, wethouder sociaal domein, reikt de prijzen uit. Hij vertelt trots en onder de indruk te zijn van wat de koren hebben laten horen en zien. ,,Ik ben blij met het plezier dat de kinderen hebben."

WINNAARS CBS De Zonheuvel kreeg een prijs van zowel de publieksjury als de vakjury, deze roemde de muzikaliteit van dit koor. De Ladder uit Maarn had de meest originele uitvoering van het festivallied en de beste presentatie werd volgens de vakjury neergezet door CBS De Hoeksteen. Alle deelnemers van de winnende koren hebben zondag een dansworkshop bij Dansschool Zenner gekregen die in het teken stond van podiumpresentatie. De andere koren hebben een oorkonde in ontvangst genomen.

Het bestuur van SCAUH Wim van Eeden, Paul Vogelezang , Peter van der Burg en Karin Koopman is blij met de medewerking van de dirigenten, muziekdocenten, muzikanten en juryleden. Dirigenten: Tim Achthoven, Bert Groothedde, Maud Lavrijsen, Tess Ringeling, Jeanine Roos en Dewi Saris. Muziekdocenten (festivallied): Marije van der Veen en Maud Lavrijsen. Vakjury: Marije van der Veen (muziekdocent), Bas Verheijden (pianist), Helma Ambuul (dansschool Zenner) en Jim van der Zee (singer /songwriter). Het combo: Matthijs Wijgers (piano), Mats Mooyman (basgitaar) en Daan den Hartog (cajon, een houten trommel uit Peru).

advertentie
advertentie