De laatste liedjestrein was afgelopen zaterdag.
De laatste liedjestrein was afgelopen zaterdag. Liedjestrein Driebergen

Liedjestrein na negentien jaar tot stilstand

16 april 2019 om 08:05 lokaal

DRIEBERGEN Maar liefst negentien jaar lang kon jong en oud elke veertien dagen op zaterdagochtend terecht in het Hoge Licht in Driebergen. Daar hielden Anita de Bruin en Nelleke van Dalen de liedjestrein. Een programma voor kinderen waarbij samenzijn en vrolijkheid de belangrijkste elementen waren.

Danny van der Linden

,,De tijd is snel gegaan", zegt Anita de Bruin terugblikkend. ,,We wilden, toen we begonnen, iets organiseren voor jonge kinderen. Een plek creëren waar ze zichzelf konden zijn en kennis konden maken met het christelijk geloof. Dat werd de liedjestrein." En toen kwam het idee om op zaterdagochtenden kinderen tot ongeveer zes jaar oud te vermaken met een gezellig samenzijn. ,,In de loop der jaren is de leeftijd iets naar beneden gegaan", zegt De Bruin. ,,Ongeveer vanaf anderhalf jaar tot de kleuterleeftijd."

OUDERS EN GROOTOUDERS ,,Maar ook de ouders en grootouders van de kinderen vonden hun plek bij de liedjestrein", legt Anita de Bruin uit. ,,Het werd zo een ontmoetingsplek voor jong en oud. We vierden de verjaardagen van de kinderen. Die voelden zich dan heel speciaal. Tegelijkertijd konden volwassenen in contact komen met elkaar." Rond feestdagen zorgde de liedjestrein er ook voor dat er cadeaus waren. ,,Of we hielpen mensen met kleding voor kinderen", aldus De Bruin.

MAATSCHAPPELIJK Zo begon de Liedjestrein een grotere maatschappelijke rol te spelen. De Bruin: ,,We hebben ook vaak geholpen bij het project voor de voedselbank of konden via de kinderen in contact komen met mensen. Soms hoorde je dan dat het even niet zo lekker liep in een gezin. Een voorbeeld is een alleenstaande moeder die ziek was. Wij zorgden dat er om haar heen mensen kwamen die zorgden dat er elke dag eten op tafel kwam in het gezin. Dan bied je hele praktische hulp. Door de liedjestrein had je een ingang bij die mensen en kon je hulp bieden waar dat nodig was."

INTENSIEF Toch kwam er afgelopen zaterdag een einde aan de vrolijke zaterdagochtenden. ,,Toen we begonnen waren we jonge moeders", zegt Anita de Bruin. ,,Inmiddels zijn Nelleke en ik midden vijftig. We hebben er goed over nagedacht en zijn tot de conclusie gekomen dat het voor ons mooi is geweest." Volgens De Bruin is het werk best intensief. ,,Je bent er, naast je werk, toch de hele week mee bezig. We schreven de programma's zelf maar deden ook alle voorbereidingen. We hadden gelukkig wel een team van helpers om ons heen, maar er zat veel werk in."

DOORSTART Als het aan Anita de Bruin en Nelleke van Dalen ligt, gaat de liedjestrein binnen afzienbare tijd weer rijden. ,,Maar wij gaan de kar niet meer trekken", zegt ze. ,,Het zou mooi zijn als er andere mensen opstaan om dit te doen. En wij helpen hen graag door ze van advies te voorzien of te coachen. Ook hebben we nog diverse materialen. Mensen die dit willen mogen contact met ons opnemen."

FEESTELIJK De laatste liedjestrein kwam afgelopen zaterdag op feestelijke wijze tot stilstand. ,,Er waren 35 kinderen en 23 volwassenen", zegt De Bruin. ,,We hebben samen een leuk eindfeest gehad. Er is gedanst en bij de lunch hadden we pannenkoeken. Een mooie afsluiting!"

Wat Nelleke van Dalen en Anita de Bruin met hun vrije tijd gaan doen weten ze nog niet. ,,We gaan eerst maar eens een weekendje weg met onze partners plannen", zegt De Bruin. ,,En dan gaan we de mooie cadeaus die we bij ons afscheid hebben gekregen een plek geven. De tijd zal zich vanzelf wel vullen. Nelleke en ik zijn geen mensen die stilzitten."

advertentie
advertentie