Volgens artistiek en muzikaal leider Tamir Chasson is er een onbreekbare band tussen muziek en liefde.
Volgens artistiek en muzikaal leider Tamir Chasson is er een onbreekbare band tussen muziek en liefde. Hans Guldemond

The Fat Lady zingt opera op Parc Broekhuizen

9 april 2019 om 06:00 lokaal

LEERSUM Wie de schoonheid van de muziek kan waarderen moet de opera Orfeo van Gluck komen beluisteren, stelt een woordvoerder van Parc Broekhuizen. Op zaterdag 13 en zondag 14 april brengt operagroep The Fat Lady deze muziek op het podium van Parc Broekhuizen. Een verhaal dat gaat over troubadour Orfeo, die iedereen met zijn muziek betoverde en over zijn liefde voor Euridice. Artistiek en muzikaal leider Tamir Chasson: ,,Orfeo past naadloos bij de prachtige natuur van Landgoed Broekhuizen met zijn vriendelijke open sfeer en rijke historie. Sprankelend, chique en toch zonder poeha."

Babs Bouwman

Orfeo ed Euridice werd in de achttiende eeuw gecomponeerd door Gluck, raakte in de vergetelheid en werd opnieuw bewerkt door Berlioz in de negentiende eeuw. Het stuk, oorspronkelijk in het Italiaans geschreven voor een mannelijke sopraan, werd een paar jaar later naar een Franse versie herschreven voor een tenor. Orfeo was wereldberoemd vanwege zijn muziek. ,,Hij speelde zo betoverend dat het water er stil van stond. Vanwege zijn hoge aanzien mocht hij trouwen met de allermooiste nimf Euridice. Op de dag van hun huwelijk werd Euridice gebeten door een slang. Dan begint de opera."

ZOEKTOCHT Orfeo's verdriet om de dood van zijn bruid Euridice kent geen grenzen. Hij voelt de pijn van het verlies en de wereld voelt als duisternis. Herinneringen aan het leven met haar kwellen Orfeo en hij ziet geen toekomst meer. Dan verschijnt Amor, de god van de liefde, die hem belooft dat hij Euridice mag terughalen uit de onderwereld op één voorwaarde: hij mag niet omkijken. Orfeo geeft gehoor en reist af. Zullen Orfeo en Euridice elkaar weer terugzien? ,,Hoe de afloop ook zal zijn, Orfeo vertelt ons een mooi verhaal: een zoektocht naar inzichten, naar evenwicht tussen de tegenstrijdigheden van het leven en naar de plaats van de mens in de natuur. Deze elementen (ver)binden ons als mens en doen ons beseffen hoe groot de kracht van muziek is. Muziek vertelt namelijk datgene wat we niet in woorden kunnen uitdrukken."

JAZZ Voorafgaand aan de opera is er een proloog die plaatsvindt in een jazzcafé. Franse chansons van onder andere Michel Legrand en Alice Dona vertellen met muziek in plaats van woorden het verhaal tot aan de dag dat Euridice sterft. ,,De proloog kan gezien worden als een soort knipoog naar de Franse connectie van de opera. Sommige mensen ervaren de combinatie jazz met opera als een shock, anderen als logisch. Hoe dan ook, achteraf begrijpt iedereen het."

Operagroep The Fat Lady maakt sinds 2014 sprankelend en verrassend operatheater. Deze operagroep is een springplank voor aanstormend talent dat barst van passie en energie. De compacte versies van klassieke opera's, eigentijds vormgegeven en geënsceneerd op onconventionele locaties, creëren ruimte voor een nieuwe visie op opera voor jong en oud.

De voorstellingen zijn op zaterdag 13 april om 20.00 uur en op zondag 14 april om 15.00 uur. Kaarten zijn te koop via www.thefatlady.nl.

advertentie
advertentie