Hoe geef je je gedachten en wensen vorm als voltooid leven zo moeilijk bespreekbaar is?
Hoe geef je je gedachten en wensen vorm als voltooid leven zo moeilijk bespreekbaar is? Perfect Lab

'Voltooid leven' is onderwerp met vele kanten

31 maart 2019 om 07:00 lokaal

LEERSUM Door het organiseren van de bijeenkomst 'Voltooid leven - Leersum in gesprek' hopen de initiatiefnemers informatie over te brengen over het onderwerp 'klaar zijn met leven', of 'lijden aan het leven', en het bespreekbaar te maken. Deze bijeenkomst wordt gehouden op maandag 1 april om 20.00 uur in SCC De Binder.


Edith Hazelzet

Op dit moment onderzoekt de Universiteit voor Humanistiek in Utrecht in opdracht van het kabinet de omvang en beweegredenen achter de steeds vaker voorkomende stervenswens, die niet wordt ingegeven door ondraaglijk lijden in verband met ziekte. Eenzaamheid, het gevoel van zinloosheid en doelloosheid kunnen ervoor zorgen dat mensen hun leven als voltooid beschouwen. Voor het onderzoek worden dit jaar 20.000 mensen boven de 55 jaar geënquêteerd, en zal een klein deel van hen nader geïnterviewd worden over hun persisterende stervenswens. De Johanneskerk en de geloofsgemeenschap St. Andries organiseren samen met het Humanistisch Verbond, huisartsen en wijkverpleegkundigen een informatie- en gespreksavond over voltooid leven. Gespreksleider van de avond, Teun Monster en Evelyn Noltus, predikant van de Johanneskerk, lichten het initiatief toe.
COMPLEX ,,Voltooid leven is een ingewikkeld onderwerp met vele kanten. Ik kom nog wel eens in verzorgingshuizen en zie daar zo nu en dan verwarring bij bewoners over dit thema. Er is veel tegengeluid van artsen over eventuele nieuwe wetgeving rond voltooid leven. Aan de andere kant zijn er soms mensen van de Levenseindekliniek aanwezig. Sommigen ouderen ervaren een druk vanuit de kosten die hun verzorging met zich meebrengt, in een enkel geval zelfs druk vanuit de eigen familie," aldus Noltus. ,,Voor mij staat bij dit vraagstuk centraal hoe wij als maatschappij tegen ouderdom aankijken. Maar ook hoe wij ons zelf voorbereiden op onze oude dag. Hoe zorg je ervoor dat je geestelijk en fysiek gezond blijft? Een initiatief voor een nieuwe woon- en samenlevingsvorm zoals de 'Hof van Leersum' juich ik dan ook toe. Ik zou wensen dat er meer besef is, dat we allemaal eens ouder worden en daar op tijd mee bezig gaan."
VOOR IEDEREEN De avond vindt bewust plaats in SCC De Binder en niet in een kerk. Teun Monster: ,,De organisatie van de avond is in handen van een breder verband, en we willen verder dat niemand een drempel ervaart om er naartoe te komen. We komen hoe dan ook niet met een kerkelijk standpunt. Iedereen die zich betrokken voelt bij het thema, dus niet alleen ouderen, is welkom." Met de avond wil de organisatie mensen aanzetten tot nadenken: ,,De wetgeving rond euthanasie stamt uit 2001. Na ziekte kwam dementie in beeld bij dit onderwerp en nu dus voltooid leven. Het is een nieuwe stap, en daar willen we informatie over geven en het met elkaar over hebben."
PROGRAMMA Na een korte inleiding zal huisarts Jeanette van Andel uitleggen wat het verschil is tussen euthanasie en voltooid leven, en wat de kaders zijn waarbinnen een arts moet handelen. Het motief waarom iemand het leven als voltooid beschouwt, en daaruit voortvloeiend een euthanasiewens heeft, wordt geïllustreerd door een filmpje met een honderdjarige. Hierop reageren de panelleden vanuit hun expertise als arts, wijkverpleegkundige of geestelijk verzorger vanuit humanistisch of pastoraal perspectief. Vervolgens kunnen de aanwezigen in groepjes doorpraten. In kleinere kring verder praten kan op 9 april in SCC De Binder.

advertentie
advertentie