Slager Dik van Dijk, Anne-Marie Zwanink en Nico de Jong tijdens een van de vele Leersumse Dorpssoepen.
Slager Dik van Dijk, Anne-Marie Zwanink en Nico de Jong tijdens een van de vele Leersumse Dorpssoepen. Henk Boeve

Anne-Marie Zwanink neemt afscheid van Leersum

25 maart 2019 om 11:37 lokaal

LEERSUM Met pijn in het hart verhuisde Anne-Marie Zwanink onlangs van Leersum naar Wageningen. In haar tijd op de Utrechtse Heuvelrug heeft zij bijzonder veel betekend voor haar omgeving. Denk aan het behoud van de bibliotheek, de Dorpssoep, De Binder Bindt, Leersum Live, en De Gouden Soeplepel. Om Anne-Marie Zwanink te bedanken krijgt zij op 5 april in SCC De Binder een vrijdagmiddagborrel aangeboden, vanzelfsprekend gevolgd door een soepje.

Edith Hazelzet

Een zeldzaam bij haar dorp betrokken inwoner, die speelt in een geheel eigen divisie. Dat lijkt een goede omschrijving voor Anne-Marie Zwanink, die met haar passie, creativiteit en doorzettingsvermogen voor het dorp Leersum het verschil maakte. In de twaalf jaar dat ze hier woonde, was zij de aanjager van vele acties en projecten die de leefbaarheid van het dorp vergrootten. Dank zij haar inspanningen, en die van de mensen die zij aan zich wist te binden, ziet Leersum er nu anders uit dan op de dag dat zij hier kwam wonen.

BIEBACTIES ,,Mijn eerste contacten na onze verhuizing had ik in de bibliotheek, met Helma Bouman en Joep Hartog. Ik weet nog dat ik dacht: met zulke leuke, gastvrije mensen wordt het wel wat in dit dorp." Toen de bibliotheek begin 2012 in haar voortbestaan werd bedreigd, was Zwanink er dan ook snel bij: ,,Samen met Lyander Schmitz, Linda Duijn-van Dam, jou, de bibliotheek en vele Leersumers zijn we de strijd aangegaan tegen de plannen van de gemeente." Dit resulteerde in de tweede demonstratie in de Leersumse historie. ,,Met een kameel van boer Leo voorop trokken we met spandoeken door het dorp, en werden de 5539 handtekeningen tegen sluiting aan burgemeester Naafs overhandigd." Vele acties volgden, ook toen na een jaar de bibliotheek zou moeten verhuizen naar De Schermerij: ,,Zonder bieb was De Binder, zoals het er destijds was, wat mij betreft ten dode opgeschreven. Ik ben me toen gaan verdiepen in het politieke spel dat gaande was, en de ondoorzichtige financiële constructies rond De Binder." In 2013 mocht de bibliotheek na ruim een jaar intensieve strijd blijven op haar eigen plek in De Binder.

DORPSSOEP Stilzitten is aan Anne-Marie Zwanink niet besteed: ,,Toen de rust rond de bibliotheek eindelijk was weergekeerd, ben ik met allerlei organisaties in het dorp gaan praten, om te kijken wat Leersum en De Binder nodig hadden. 'Meer verbinding' was het eensluidende antwoord. Dat riep bij mij de gedachte op aan een eenvoudig te organiseren maaltijd - en het idee van de Dorpssoep was geboren." De rest is geschiedenis. In 2014 vond de eerste Dorpssoep plaats, georganiseerd samen met de Michaëlkerk. Het concept vindt inmiddels breed navolging. ,,Elke week is er ergens in het land wel een soep. Stichting Samen aan de Soep helpt mensen hiermee op weg. Het rouleren van de organisatie van de soep werkt ook heel verbindend heb ik gemerkt. Iedereen gaat in zijn eigen context samen aan de slag. Op 10 mei mogen we weer: bij de brandweer van Leersum deze zeventiende keer." In het verlengde van haar Dorpssoepen organiseerde Zwanink de wedstrijd om De Gouden Soeplepel, die begin 2018 de raadszaal in Doorn omtoverde tot één groot, geurend soeprestaurant ,,Deze krijgt volgend jaar een vervolg - ze zijn hier nog niet helemaal van me af," zegt Anne-Marie met een lach.

NIET ALLEEN 'De Binder Bindt' was het volgende project dat zij initieerde. Het werd door de gemeenteraad verkozen tot pilot voor een consenttraject en daarmee kreeg zij als projectleider een vergoeding voor een deel van haar uren. Anne-Marie had voor ogen dat er een betere invulling kwam van het sport- en cultuurcentrum De Binder - voor het dorp en door het dorp: ,,Dat wat daar verdiend wordt, ten goede komt aan het dorp, zoals nu met een eigen plek voor 'De Tijdlijn van Leersum' bijvoorbeeld." De herboren Binder die sinds 2017 door een lokale stichting geëxploiteerd wordt, beschouwt zij zeker niet alleen als haar verdienste: ,,Een stevige club vanuit het dorp heeft zich daar twee jaar lang voor ingezet: Hubert van Zanten, Jeroen van Dijk, Marian van Driel, Hans Charvat, Jan-Willem Dekker en Jeroen Donath, om er maar een paar te noemen. Ik ben toen gaan inzien wat een sterk verenigingsleven doet voor een dorp, en ben ook de bijdrage van lokale ondernemers aan het dorpsleven gaan waarderen. Zonder hen was dit niet gelukt." Leersum Live zette zij met dezelfde mensen neer om dorpsbrede evenementen te organiseren.

DRIJFVEER Dat Zwanink niet kiest voor de gemakkelijkste weg mag duidelijk zijn. ,,Als iemand tegen me zegt 'Dat is te moeilijk', dan denk ik: 'Interessant. Laten we daar eens met een frisse blik naar kijken'." Haar intrinsieke motivatie is het verbinden van mensen: ,,Ik weet uit eigen ervaring wat eenzaamheid is. Daarom gaat alles wat ik doe over bijdragen aan een sterke lokale gemeenschap waarin zoveel mogelijk mensen mee kunnen doen, waar ontmoetingsplekken zijn en betrokken ondernemers en verenigingen." Op dit moment werkt Zwanink in Utrecht waar zij wijken verbindt om samen in te zetten op energietransitie. ,,Van alles wat ik in Leersum heb gedaan heb ik ontzettend veel geleerd. Dat gebruik ik nu in mijn werk. Ik ben trots op wat er is bereikt, vooral op De Binder. Het is een hoopgevend verhaal, dat je dit kunt bereiken als dorp. 'Kijk dan, het kan!' zou ik willen roepen tegen anderen." Anne-Marie woont in Wageningen in een net opgeleverde buurt. Haar handen jeuken om er samen iets op te bouwen. Grinnikend: ,,Het gaat echt geen weken meer duren voordat ik overal aanbel om een groepsapp te beginnen. De Dorpssoep heb ik hier ook al gepitcht en het idee werd erg enthousiast ontvangen." Maar Leersum mist zij ondertussen wel: ,,Ik heb echt het gevoel dat ik mijn familie achterlaat."

RESPECT Burgemeester Naafs weet bijna niet waar hij beginnen moet met zijn lofzang op Anne-Marie: ,,Ze is de drijvende kracht achter zoveel. Ze weet zaken die ze wil bereiken goed neer te zetten en mensen te enthousiasmeren om met haar mee te doen. Dankzij haar organisatietalent en volharding heeft ze veel bereikt. Het samen soepen is een traditie geworden, die bijvoorbeeld ook is ingezet bij bijeenkomsten voor nieuwe inwoners." Leersumer Hubert van Zanten, die veel met haar samenwerkte, ziet vooral een enthousiaste en doortastende vrouw die snel kan schakelen en enorm veel mensen kent: ,,Ze bleef op de zaak zitten en mensen benaderen en bevragen tot ze wist wat ze nodig had. Soms tot vervelens aan toe leek mij. Vanwege de complexiteit en omvang van het Binderproject werd besloten dat zij betaald hoorde te krijgen voor een aantal van haar werkzaamheden. Ik heb er veel respect voor hoe Anne-Marie zich op eigen kracht vanuit een uitkeringssituatie tot zelfstandige heeft weten te ontwikkelen. In mijn ogen is dit voor haar leven een heel bepalend moment geweest, en een opstap naar het werk dat ze nu in Utrecht doet."

AFSCHEID 5 APRIL Vele Leersumers willen Anne-Marie Zwanink bedanken voor haar inzet voor het dorp. Haar afscheid vindt vanzelfsprekend plaats in De Binder. Inloop vanaf 17:00 uur met om 17:30 uur een officieel bedankmoment en daarna allerlei festiviteiten. Wie wil komen wordt verzocht zich aan te melden via annemariebedankt60@gmail.com.

advertentie
advertentie