Femke Neele, Bloemenkoningin 2019, in haar jurk van Modevakschool Wouda.
Femke Neele, Bloemenkoningin 2019, in haar jurk van Modevakschool Wouda. PAMS Fotografie

Femke Neele gekroond tot Bloemenkoningin

24 maart 2019 om 09:16 lokaal

LEERSUM Opgelucht dat aan maanden van geheimhouding een einde kwam, betrad een gelukkige Femke Neele zaterdagavond het podium in SCC De Binder als de nieuwe Bloemkoningin van Leersum. Vlak van tevoren maakte ze nog deel uit van het promotieteam van Bloemenkoningin Gerina van der Sijs.


Edith Hazelzet

Dat ze iedereen met deze dekmantel zand in de ogen kon strooien, vond Femke Neele bijzonder vermakelijk. ,,We zijn met het hele promotieteam naar de kapper en de visagie geweest, terwijl niemand van hen wist dat ik werd klaargemaakt voor een heel andere rol. Aan het begin van de avond stond ik onze gasten nog te verwelkomen bij de deur, en nu sta ik hier op het podium." 'Wie is de mol?' valt bijna in het niets bij de geheimzinnigheid die de uitverkiezing van de Leersumse Bloemenkoningin jaarlijks omringd. Afspraken op geheime locaties, soms buiten het dorp, soms in het donker, een zwijgplicht van een half jaar. ,,Dat is eigenlijk het moeilijkste van het geheel voor de meisjes die gekozen worden. Aan de andere kant hebben we erg veel voorschik met elkaar", aldus Jeanette van Manen, een van de twee begeleidsters van de Bloemenkoninginnen.

'DIT WIL IK' Femke Neele (23) is geboren en getogen Leersumse. Meebouwen aan wagens doet zij al haar halve leven. ,,Eerst bij de Jeugdraad. In 2009 wonnen we de eerste prijs en zo raakte ik definitief besmet met de corsokoorts. Linda van Vliet zat bij onze bouwgroep, en toen zij als Bloemenkoningin 2011 door het doek heen kwam bij haar presentatie dacht ik: 'Dit wil ik!' En die wens is altijd gebleven, al die jaren dat ik bij het promotieteam zat." In die functie leerde Femke Neele de ins en outs van het corso kennen, doordat zij meerdere Bloemenkoninginnen begeleidde op hun tournee door de regio en tijdens lokale activiteiten. Sinds vijf jaar bouwt zij mee aan de Leersumse Jeugdwagen op Schevichoven. ,,Dat zal ik wel missen dit jaar. Ik heb bewust wat andere activiteiten op me genomen zoals sponsoring, zodat ik toch mijn steentje heb bijgedragen."

BACKPACKEN Na haar opleiding tot schoonheidsspecialiste in Amersfoort, schoolde Femke Neele zich in Arnhem in drie jaar tijd tot directiesecretaresse. Na de afronding van deze studie ging zij in september 2017 naar Sydney, Australië om een taalcursus Engels te volgen. ,,Ik had tot dan toe bijna alles vanuit mijn ouderlijk huis in Leersum gedaan, en ineens zat ik aan de andere kant van de wereld. Een hele overgang, maar wel een erg leuke. Na drie maanden intensieve training denk, droom, spreek en snurk je in het Engels. Met de zekerheid van je kennis van de taal en het zelfstandig kunnen zijn, heb ik vervolgens vijf maanden in mijn eentje door Nieuw-Zeeland en Australië getrokken." Wat Femke opviel was de vriendelijkheid en openheid waarmee ze benaderd werd: ,,Het geven van complimenten is daar veel gebruikelijker. Ook de interesse was oprecht: of je net aankwam, en waar je naar toe ging. Ik heb van die reis geleerd dat je heel veel alleen kunt, maar daarnaast ook de vriendelijkheid die je ontmoet te waarderen." Inmiddels werkt zij alweer driekwart jaar als secretaresse bij Vierhout van Wonderen Makelaars Taxateurs in Driebergen.

De afgelopen week duurde lang voor Femke, maar het wachten op de presentatie-avond was de moeite waard. Vers gekroond door burgemeester Naafs kijkt zij natuurlijk uit naar het corso zelf, op 17 en 18 augustus, maar ze verheugt zich ook erg op de Spakenburgse Dagen: ,,Daar is het altijd enorm gezellig."

advertentie
advertentie