Afbeelding
Google Maps

Bezuinigen op het klimaat

21 maart 2019 om 14:03 lokaal

HEUVELRUG De aflossing van de gemeenteschuld en de bezuinigingen vanwege het financiële tekort gaan ten koste van het klimaatbeleid. Dat blijkt uit een informatiebrief van het college aan de gemeenteraad. Volgens burgemeester Frits Naafs is het beschikbare budget onvoldoende om alles op te pakken wat er op het gebied van duurzaamheid op de gemeente afkomt.

Michiel Schaaij

SLACHTOFFERS Dat moet een tegenvaller zijn voor collegepartij Open en met name voor het aandeel GroenLinks daarin. Die partij boekte bij de statenverkiezingen een forse winst in Utrechtse Heuvelrug. Desondanks ligt er dit jaar geen zes maar vier ton op tafel voor het uitvoeringsprogramma Heuvelrug Duurzaam en Klimaatneutraal. Structureel komt niet meer dan twee ton per jaar beschikbaar.

ZELF OPKNAPPEN De overgang naar aardgasvrije woonwijken zal daarom langzamer verlopen dan gewenst, verwacht burgemeester Naafs. Daarnaast komt de verduurzaming van de gemeentelijke organisatie onder druk te staan. Een ander gevolg van de bezuiniging is een reductie van de ambtelijke ondersteuning bij projecten rond duurzaam vervoer en duurzaam ondernemen.

AARDGASVRIJ De samenleving moet dat vaker zelf opknappen, is de conclusie van Naafs. De komende jaren krijgen lokale overheden al genoeg andere en grotere klimaattaken op hun bordje. Samen met andere omliggende gemeenten werkt wethouder Rob Jorg (VVD) momenteel aan een Regionale Energiestrategie. Daarna zal Utrechtse Heuvelrug wijk voor wijk aardgasvrij gemaakt moeten worden.

GELD Of er genoeg geld is om die energietransitie van de grond te tillen, is nog maar de vraag. Volgens burgemeester Naafs kan hij niet overzien, wat er allemaal op de gemeente afkomt. Daarom weet hij ook nog niet ,,of de beschikbare budgetten en capaciteit voldoende zijn om de opgaven goed op te pakken".

REGIEROL Volgens Naafs hem zal dat mede afhangen van de ontwikkelingen rond het landelijke klimaatakkoord. Als gemeenten een regierol bij het klimaatbeleid krijgen toebedeeld, zullen ze daarvoor vermoedelijk ook extra geld nodig hebben. Maar het is onduidelijk hoeveel Den Haag wil bijdragen.

advertentie
advertentie