Voor het jubileumconcert op 7 april treedt Scherzando op samen met de groep Wishful Singing.
Voor het jubileumconcert op 7 april treedt Scherzando op samen met de groep Wishful Singing. Melle Meivogel

Helmer: 'Onze muziek en melodie ademt'

25 maart 2019 om 06:00 lokaal

DRIEBERGEN Dit jaar viert Scherzando het 25-jarig bestaan met twee feestelijke concerten. Op zondag 24 november is er een uitvoering van de Carmina Burana, maar eerst op zondag 7 april een vrolijke samenwerking met Wishful Singing. Scherzando is een middelgroot koor van 45 zangers, met uiteenlopend repertoire, van introvert religieus tot uitbundig en mal.

Victor Schutijser

Bij het 25-jarig bestaan van Scherzando zitten er nog altijd acht leden van het eerste uur bij het koor. Onder hen Paul Sloven en Sonja Helmer. ,,We zijn begonnen als huiskamergroepje onder leiding van Laetitia Schouten. De insteek was toen puur gezellig zingen met elkaar", weet Helmer nog goed. ,,We begonnen met een man of acht, meerstemmig zingen zat er nog niet in. We zongen wel vaak in canon en later met meer mensen konden we tweestemmig zingen", vertelt Sloven enthousiast.

AFWISSELING ,,De reden dat ik al 25 jaar zing bij Scherzando, is dat ik enorm van zingen houd. Het is fijn dat we geen vast repertoire hebben, we zingen elk seizoen andere stukken. De melodieën en het samen zingen werkt aanstekelijk. Eigenlijk zing ik de hele week door, tot ik op maandag weer naar de repetitie kan", vertelt Sloven.

Helmer voegt toe: ,,Het is al jaren zo dat als je moe aankomt bij de repetitie, je met energie weg gaat. De muziek en de melodie die we zingen ademt. We zingen 'vitaminerijke' liederen, echt levendig materiaal. Daarnaast duik ik vaak de geschiedenis in van de stukken die we zingen, niet alleen feitelijk maar ook de culturele rol."

Hij vervolgt: ,,We beginnen onze repetities met ons lijf losmaken. De eerste keer dat ik binnen kwam, waren ze daar al mee bezig, ik dacht dat ik niet op de goede plek was voor het koor, maar bij een gymclubje", weet Sloven nog goed. ,,We doen ook ademhalingsoefeningen die helpen bij het zingen."

TRAKTATIE Voor het zilveren jubileum willen de koorleden iets bijzonders doen. Toen een van de koorleden haar achterbuurvrouw heel mooi hoorde zingen, ging ze in gesprek. Het bleek een van de leden van Wishful Singing te zijn. ,,Een professionele groep vrouwen die van dezelfde knipoog in de muziek houdt als wij", vertelt Heleen Keijzer-Lambooy, voorzitter van Scherzando.

,,We zien het concert als een traktatie voor onszelf en een cadeautje voor ons publiek. We werken voor het eerst samen met een professioneel ensemble, we zingen tijdens het concert afwisselend alleen en samen", vertelt Keijzer-Lambooy. Bob Zimmerman, de arrangeur van Wishful Singing heeft speciaal voor dit concert een medley geschreven van eerder door Scherzando gezongen repertoire. ,,Van twee van de leden van Wishful Singing hebben we een workshop gevolgd, heel leuk om te zien hoe bevlogen en technisch dat is aangepakt", zegt Sloven.

Het concert is op zondag 7 april om 15.30 uur in de Grote Kerk in Driebergen. Kaartjes voor dit concert zijn te bestellen via kaartjes@scherzandokoor.nl of te kopen bij Boekhandel Baas.

advertentie
advertentie