Teun Kruijswijk Jansen en Dik de Jongh.
Teun Kruijswijk Jansen en Dik de Jongh. Corina Blommendaal

Steun vanuit kerk aan asielzoekende kinderen

24 maart 2019 om 07:08 lokaal

DOORN Landelijk wordt sinds oktober 2018 veel aandacht besteed aan het kinderpardon en kerkasiel. In Doorn ontstond de behoefte en daaruit voortvloeiend initiatief om daarop aan de sluiten. Zo reisden meerdere groepen vanuit kerken binnen onze gemeente naar Den Haag om steun te betuigen aan het bieden van onderdak vanuit de kerk aan asielzoekende kinderen.

Corina Blommendaal

,,Wij zijn onrustig geworden toen het kinderasiel in de Bethelkapel in Den Haag eind oktober in de actualiteit kwam", vertelt initiatiefnemer Dik de Jongh. ,,Naarmate ik daar meer over las en hoorde en eind november een televisie-interview volgde met de predikant die dat kerkasiel organiseerde, besloot ik actie te ondernemen. Ik belde onze predikant Teun Kruijswijk Jansen en vroeg of hij met me mee ging naar Den Haag. En zo zijn we begonnen."

DEN HAAG De eerste twee weken van december werden voorbereidingen getroffen om met een bus naar de Bethelkapel in Den Haag te gaan. ,,Uiteindelijk gingen er 45 gemeenteleden van de Protestantse Kerk Nederland (PKN) vanuit Doorn mee en reisden we er op 20 december heen", vertelt De Jongh. ,,Daar vulden we drie verschillende diensten van een uur in, in het kader van een dienst die daar sinds 26 oktober 24 uur per dag, zeven dagen per week aan één stuk door werd gehouden. We zijn daar ontzettend warm en begaan met elkaar uitgekomen."

KWETSBAAR De betrokken voorgangers Teun Kruijswijk Jansen, Aleida de Hoogh en Dio Soeteman hebben elk vanuit hun zienswijze een presentatie gegeven met hun insteek vanuit de Bijbel. ,,Daarin kwamen thema's zoals onrecht, bestaande misstanden in de aanpak van het vluchtelingenprobleem aan de orde. Dit is een kwetsbaar onderwerp, en ook binnen een geloofsgemeenschap wordt er verschillend over gedacht hoe je daar mee om zou moeten gaan."

WAARDEVOL Terug uit Den Haag deden de betrokken gemeenteleden verslag van hun ervaringen. ,,Vervolgens kregen we begin januari vanuit Den Haag het verzoek weer te komen en zijn we op 22 en 24 januari weer gegaan", zegt De Jongh. ,,Inmiddels sloten leden vanuit verschillende kerken aan", vult Kruijswijk Jansen aan. Hij is voorzitter van de Raad van Kerken Doorn.

,,Het had zich inmiddels verbreed en er gingen ook mensen uit Leersum mee, mensen van de RK-parochie in Doorn, de Doornse Ludenkapel en de Nederlands Gereformeerde Kerk." De motivatie van de heer De Jongh komt vanuit zijn kernovertuiging. ,,Jezus geeft aan dat wat je voor de vreemdeling doet, je in feite voor Hem doet. Het is het onze taak om daar aandacht en inzet voor te leveren. Het is een geloofszaak en een Christenplicht om dat te doen. Het heeft niets met actievoeren te maken maar met handelen vanuit menselijkheid."

Centraal staat het aandacht vragen voor 'de vreemdeling' vanuit de geloofsovertuiging. ,,Uiteindelijk gaat het om onrecht waar we iets tegen willen doen", benadrukt De Jongh.

OMSLAG ,,Ik kan me totaal niet vinden in de stelling 'Kerk en Staat zijn gescheiden'. We zijn samen verantwoordelijk voor het welzijn van de mens. Het geeft mij weer rust, om hier aan bij te kunnen dragen. Gelukkig is er inmiddels een omslag gekomen en is het kinderpardon verruimd. Als kerk hebben we veel werk te doen binnen onze samenleving om een tegenbeweging te bieden aan de oppervlakkigheid, het materialisme en egoïsme waar we mee te maken hebben."

advertentie
advertentie