Marcel 't Hoen, Ronald Advokaat en Ellenoor Piersma met de folder van de actie.
Marcel 't Hoen, Ronald Advokaat en Ellenoor Piersma met de folder van de actie. Danny van der Linden

Mensen verbinden in Driebergen

15 maart 2019 om 06:38 lokaal

DRIEBERGEN De slagwerkgroep van muziekvereniging Aurora verzorgt op zaterdag 16 maart een bijzonder straatoptreden. Op potten en pannen zal met pollepels en ander kookgerei een muzikaal geheel worden gevormd. Ook een fluitketelfluit ontbreekt niet.

Danny van der Linden

Aanleiding is de opening van het project 'samen eten in Driebergen' dat door Ellenoor Piersma namens zorgorganisatie De Brug is opgestart. Samen met de twee Albert Heijn-filialen die Driebergen rijk is, worden meerdere momenten georganiseerd waarop mensen samen komen om met elkaar te eten. Ook burgemeester Frits Naafs heeft zijn bijdrage toegezegd.

CONTACTEN ,,Er zijn ook in Driebergen veel mensen die weinig contact met anderen hebben", begint Ellenoor Piersma haar verhaal. ,,We willen deze groep graag helpen om wat meer sociale contacten op te bouwen. Het blijkt voor senioren en mensen met een migrantenachtergrond, maar ook voor veel anderen, lastig te zijn om contacten te leggen." Volgens Piersma is samen eten de beste manier om mensen met elkaar in contact te brengen: ,,Eten doen we ten slotte allemaal."

Piersma benadrukt dat er in Driebergen meerdere plekken zijn waar mensen samen kunnen komen. ,,Buurthuis De Brug is hier een mooi voorbeeld van, maar je hebt ook De Inloop en de Diaconie die een uitstekende rol spelen", meent de vrijwilligster. Voor het project 'Samen eten in Driebergen' zocht Piersma contact met de filiaalleiders van de Albert Heijn-vestigingen in het dorp.

WAARDEVOL ,,Veel mensen die weinig contacten hebben, komen wel in contact met supermarktmedewerkers. Zo ontstaat er soms een kort praatje en zulke contactmomenten kunnen heel waardevol zijn", legt Piersma uit. ,,En het is belangrijk om te vermelden dat de mensen van deze vestigingen niet alleen zeggen dat ze maatschappelijk betrokken zijn, maar het ook daadwerkelijk zijn en dit laten zien in hun daden." Kassamedewerkers zullen tijdens de actie folders uitdelen waarop het programma staat voor de week waarin samen eten gestimuleerd wordt."

Namens de supermarkten vertellen Ronald Advokaat en Marcel 't Hoen dat ze het belangrijk vinden om iets te doen voor de buurt. ,,Enige tijd geleden hebben we kinderen van een school een rondleiding gegeven door onze winkel", vertelt Advokaat. ,,Zij mochten dingen zien die ze normaal gesproken nooit zien. Je merkt dat dat gewaardeerd wordt."

LOKALE INITIATIEVEN Ook Marcel 't Hoen is van mening dat lokale initiatieven steun verdienen. ,,En gelukkig krijgen wij daar van ons hoofdkantoor ook de ruimte voor, al zijn er wel wat voorwaarden aan verbonden. Het initiatief van Ellenoor Piersma voldoet daar zeker aan."

De supermarktbazen vinden het project dat Piersma namens De Brug is gestart professioneel georganiseerd. ,,Er is goed over nagedacht. Daardoor vinden wij het ook leuk om mee te werken en onze mensen in te zetten om de actie te promoten", aldus Advokaat.

OPTOCHT De opening van de actie wordt dus feestelijk en muzikaal. Om 14.15 uur begint de slagwerkgroep van Aurora met een optreden bij het Albert Heijn filiaal aan het Binnenhof. Daarna gaat men in optocht naar het filiaal van de grootgrutter aan de Hoofdstraat. Daar zal burgemeester Naafs de actie officieel openen. ,,Wij hopen op deze manier veel mensen met elkaar te verbinden", aldus Ellenoor Piersma.

advertentie
advertentie