Regiogemeenten, provincie en netbeheerder Stedin moeten nieuwe wegen bewandelen, om aan de energie-opgave voor de komende jaren te voldoen.
Regiogemeenten, provincie en netbeheerder Stedin moeten nieuwe wegen bewandelen, om aan de energie-opgave voor de komende jaren te voldoen. iStock

Duurzame energie in de knel

7 maart 2019 om 15:26 lokaal

HEUVELRUG Regiogemeenten, provincie en netbeheerder Stedin moeten nieuwe wegen bewandelen, om aan de energie-opgave voor de komende jaren te voldoen. Dat blijkt uit een gezamenlijke rapportage. Als de huidige belemmeringen voor zonnevelden en windmolens in het buitengebied niet worden weggenomen, komen er niet genoeg duurzame energie-initiatieven van de grond.

Michiel Schaaij

Door technische en financiële voetangels lopen initiatieven voor grootschalige energieopwekking het gevaar om voortijdig te stranden, zo valt uit het rapport op te maken. Eén van de barrières in de buitengebieden van Utrechtse Heuvelrug, Wijk bij Duurstede, Bunnik en Houten is de aansluiting op het elektriciteitsnet.

ONRENDABEL Omdat de afstand naar het dichtstbijzijnde transformatorhuisje in de meeste gevallen meer dan 3 kilometer bedraagt, worden de aansluitkosten te hoog. Nieuwe zonnevelden dreigen daardoor bij voorbaat onrendabel te worden. De bouw van extra transformatorstations zou zonneprojecten kunnen aanjagen, maar dat vraagt om een forse investering die netbeheerder Stedin wettelijk niet mag doen.

LOCATIE De deelnemers aan het project New Grid on the Block gaan daarom bekijken of een voorfinanciering en garantstelling tot de mogelijkheden behoort. Verder gaan de regiogemeenten samen met de provincie en Stedin op zoek naar een geschikte locatie voor een pilot. Daar zouden meerdere potentiële zonnevelden gecombineerd moeten worden met een nieuw transformatorstation.

OPENGEBROKEN Hoe dan ook zal de realisatie van grote energieprojecten in het buitengebied nog heel wat voeten in de aarde hebben. De rapportage voorspelt dat de komende jaren in Utrechtse Heuvelrug en het Kromme Rijngebied zo'n 46 keer wegen over een afstand tussen drie en elf kilometer opengebroken moeten worden.

FINANCIËN Intussen stelt de gemeente net als de andere deelnemers ambtelijke capaciteit en financiën beschikbaar voor het vervolgonderzoek. Dat kan worden betaald uit het bestaande begrotingspotje 'Utrechtse Heuvelrug Duurzaam en Klimaatneutraal', schrijft burgemeester Frits Naafs in een brief aan de gemeenteraad.

advertentie
advertentie