Afbeelding
Archief BDUmedia

NLdoet in het teken van Utrechtse Buitenplaatsen

28 februari 2019 om 19:18 lokaal

HEUVELRUG Het is op 15 en 16 maart weer NLdoet. Voor deze grootste vrijwilligersactie van Nederland steken overal mensen de handen uit de mouwen. Landschap Erfgoed Utrecht zet de Utrechtse buitenplaatsen tijdens deze landelijke vrijwilligersactie centraal. Want het behouden van dit erfgoed voor toekomstige generaties is arbeidsintensief en kostbaar, en eigenaren kunnen daarbij alle hulp gebruiken. Er zijn in de provincie Utrecht 18 mogelijkheden om een dagje mee te helpen op een prachtige locatie. In Driebergen bij Kasteel Sterkenburg, Landgoed De Horst en de schaapskooi van Landgoed Heidestein, in Amerongen bij Kasteel Amerongen en in Maarn kun je meehelpen bij Huis te Maarn.

KASTEEL STERKENBURG Gedeputeerde Mariette Pennarts en Ivo Brautigam, directeur Landschap Erfgoed Utrecht, openen op 15 maart om 9.30 uur officieel deze speciale NLdoet-actie op Kasteel Sterkenburg. Bij Kasteel Sterkenburg in Driebergen-Rijsenburg onderhoudt de Hoogstambrigade Kromme Rijnstreek al enkele jaren de hoogstamfruitboomgaard. Op vrijdag 15 maart kun je meehelpen met snoeien. Ervaring is niet noodzakelijk, want de ervaren vrijwilligers van de hoogstambrigade leggen je graag van alles uit over het snoeiwerk. Hoogtevrees hoeft geen belemmering te zijn. Je kunt ook met stokzagen vanaf de grond werken. Ook worden enkele nieuwe fruitbomen aanplant.

NIEUWE VRIJWILLIGERSGROEP Op 16 maart is er een tweede werkdag op Kasteel Sterkenburg. Het kasteel staat midden op een eiland. Dit kasteeleiland mag weer klaargemaakt worden voor het voorjaar. Je kunt meehelpen het onkruidvrij te verwijderen bij het leifruit en de kruiden, de aangetaste buxus te verwijderen en planten in potten zetten. In de loop van het voorjaar wordt een vrijwilligersgroep opgestart die tweewekelijks op woensdagochtend op het kasteeleiland gaat werken. Iets voor jou? Tijdens NLdoet kun je een keer proefdraaien en ervaren wat deze werkzaamheden inhouden.

LANDGOED DE HORST Landgoed de Horst heeft een rijke historie. Tegenwoordig is het de thuishaven van De Baak, dat hier een kenniscentrum stichtte, met aandacht voor de groene omgeving. Vijf jaar geleden zijn 126 jonge eiken aangeplant om de laan van de toekomst te creëren. Deze jonge bomen moeten dringend onderhouden worden, dus daar kun je mee helpen op 15 maart. Het betreft het deel overgang park/bos op het landgoed tot aan de Arnhemse Bovenweg.

LANDGOED HEIDESTEIN De schaapskooi op Landgoed Heidestein ligt verscholen in de bossen tussen Zeist en Driebergen. Op 16 maart kan je hier van 10.30 tot 16.00 uur een dagje meehelpen. Tussen de oude bossen liggen uitgestrekte heidevelden met daarop grazende Drentse Heideschapen. De afrastering rond dit gebied moet gerepareerd en gedeeltelijk vernieuwd worden. Naast een eigen groep vrijwilligers zijn er nog tien enthousiaste vrijwilligers nodig om bij deze klus te helpen.

KASTEEL AMERONGEN Wie kent Kasteel Amerongen niet? Het 'Huys' uit de zeventiende eeuw, de tuin en inventaris vormen een eenheid die in Nederland niet veel voorkomt. De activiteit op vrijdag zit al vol, maar zaterdag is je hulp nog heel welkom. Belangstellenden kunnen dan van 9.30 tot 14.00 uur meehelpen om de kasteeltuin klaar te maken voor het voorjaar. Want na de winter is er weer genoeg te doen op Kasteel Amerongen. Kom helpen om alle hekken, balustrades, bordjes en paaltjes weer glanzend schoon te maken. Je krijgt voor je inspanningen een rondleiding en een lunch terug.

HUIS TE MAARN Ken je de omgeving van Huis te Maarn? Op 15 maart kun je van 09.30 tot 15.30 uur meehelpen om dit mooie oude landschap bij het stilste plekje van Nederland te redden. Op het landgoed Huis te Maarn raakt de heide overwoekerd. Om de heide weer open te krijgen ga je struikjes trekken, snoeien en licht zaagwerk uitvoeren. Bijzonder is dat je tijdens deze dag als vrijwilliger niet alleen zelf takken hoeft te sjouwen, maar ook kunt zien hoe dit op traditionele wijze met behulp van een paard in zijn werk gaat.

AANMELDEN In de provincie Utrecht zijn maar liefst 285 prachtige buitenplaatsen te vinden. Dit is het hoogste aantal buitenplaatsen bij elkaar in één provincie. Buitenplaatsen waren ooit de vakantieoorden van de gegoede burgerij. Voor NLdoet is maar beperkte plek, dus aanmelden is noodzakelijk. Kijk voor meer informatie op www.landschaperfgoedutrecht.nl/projecten/nldoet/.

advertentie
advertentie