Afbeelding
Dorpsjournalist.nl

Ongerustheid over nieuwe omgevingswet

27 februari 2019 om 17:00 lokaal

HEUVELRUG In de nieuwe omgevingswet dreigt de rol van gemeenteraden uitgehold te worden. Bij toekomstige bouwplannen zou de lokale politiek alleen advies mogen uitbrengen. Het Heuvelrugse raadslid Teunis Reedijk (CDA) heeft daarover een brandbrief aan de Tweede Kamer geschreven. Reedijk vraagt zich vertwijfeld af, waarom hij raadslid zou willen zijn ,,met alleen een adviesrol waar niemand zich iets van aan hoeft te trekken".

Michiel Schaaij

Naast zijn raadslidmaatschap houdt Reedijk zich in een adviescommissie van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) bezig met de invoering van de Omgevingswet. ,,Een gemeenteraad moet in de toekomst niet alleen kunnen blaffen, maar als het echt nodig is ook op tijd kunnen bijten om erger te kunnen voorkomen". aldus Reedijk in zijn brief.

KRITIEK Hij vraagt de Tweede Kamerleden zich uit te spreken voor een aanpassing van de Omgevingswet, die ,,veel meer recht doet aan de democratische invalshoek". Eerder uitte de Afdeling Advisering van de Raad van State al kritiek op de nieuwe Omgevingswet. Volgens het tv-programma De Monitor kan het voor burgers in de toekomst veel moeilijker worden om hun gelijk te halen.

TEKORTKOMING De oorspronkelijke bedoeling van de nieuwe Omgevingswet was om overheid, projectontwikkelaars en burgers met minder regels en meer verantwoordelijkheid te laten samenwerken. Maar Reedijk wijst op democratische tekortkomingen en vindt het niet juist dat gemeenteraden straks lijdelijk moeten toezien, hoe colleges van b en w de ruimtelijke besluiten nemen.

De Omgevingswet zou eigenlijk al in 2017 van kracht worden, maar de invoering werd uitgesteld tot 2021.

advertentie
advertentie