Afbeelding
Caspar Huurdeman Baarn

Zonneveld langs A12 is kansrijk

27 februari 2019 om 13:23 lokaal

HEUVELRUG Het Heuvelrugcollege en Rijkswaterstaat staan beiden positief tegenover het idee om langs de A12 tussen Driebergen en Maarn zonnepanelen te installeren. Dat blijkt uit een informatiebrief die deze week aan de gemeenteraad wordt gestuurd. Een studie naar de haalbaarheid van het plan moet duidelijk maken, of alle hindernissen overwonnen kunnen worden.

Michiel Schaaij

Het idee voor een strook met zonnepanelen langs de snelweg werd geopperd door het Leersumse raadslid Werner van Katwijk. Volgens de CDA-er zouden er op het 4,5 kilometer lange terrein genoeg zonnepanelen passen om zo'n tweeduizend woningen het hele jaar van elektriciteit te voorzien. Vorige zomer werd in de gemeenteraad een motie aangenomen, die B en W-opdracht geeft om werk van het plan te maken.

HUISWERK Het college heeft dat huiswerk nu gemaakt en zegt dat zonnepanelen tussen de snelweg en de spoorlijn goed ruimtelijk inpasbaar zijn. Veel bezwaren van inwoners worden er niet verwacht, schrijft burgemeester Frits Naafs aan de Heuvelrugpolitiek. Er hoeft niet met een groot aantal grondeigenaren onderhandeld te worden en dat maakt realisatie van het project kansrijker.

HINDERNISSEN Tussen Driebergen en het ecoduct Mollebos bij Maarn is de grond voor het grootste deel in handen van Rijkswaterstaat. Het terrein pal naast de spoorrails is eigendom van ProRail. Toch moeten nog wel de nodige hindernissen worden genomen. Zo is de beschikbare oppervlakte voor zonnepanelen kleiner dan op basis van de kaarten werd verwacht.

PRIJSKAARTJE De breedte van het terrein langs de A12 loopt uiteen van tien tot dertig meter. Maar uit de brief van Naafs aan de gemeenteraad blijkt dat uit veiligheidsoverwegingen zo'n dertien meter langs de snelweg obstakelvrij moet blijven. Een extra geleiderail zou wellicht nog enige ruimtewinst kunnen opleveren, maar daar hangt natuurlijk een prijskaartje aan. Verder moet er nog ecologisch onderzoek worden gedaan.

ZANDHAGEDIS Zo komt in de groenstrook langs de A12 de zandhagedis voor en die bodembewoner geniet Europese bescherming. Door de werkzaamheden bij de verbreding van de A12 heeft de plaatselijke populatie van de zandhagedis al een knauw gekregen. Onderzoek moet uitwijzen of het diertje het nog zwaarder te verduren krijgt door de plaatsing van zonnepanelen.

advertentie
advertentie