,,Net als het kunstwerk van Banksy, wordt de aarde versnipperd.
,,Net als het kunstwerk van Banksy, wordt de aarde versnipperd." Lyander Schmitz

Samen met de trein naar de klimaatmars

1 maart 2019 om 06:38 lokaal

HEUVELRUG Greenpeace, Milieudefensie, Oxfam Novib, de Woonbond, DeGoedeZaak en vakbond FNV houden zondag 10 maart een eerste klimaatmars voor alle Nederlanders in Amsterdam. Leersumer Lyander Schmitz neemt namens de FNV deel aan de organisatie van deze landelijke mars. Hij nam ook het initiatief om er samen heen te reizen vanuit de Heuvelrug en Zeist.

Edith Hazelzet

,,Natuurlijk reizen we met de bus en de trein, de meest milieuvriendelijke mogelijkheden. Ik stel voor dat we om 11:00 uur afspreken op station Driebergen/Zeist. Dan nemen we om 11:12 de intercity, zodat we ook met eventuele vertraging nog op tijd in Amsterdam zijn", roept Lyander Schmitz op.

#SheToo Schmitz is bij de FNV organizer van beroep en van daaruit vertrouwd met het op touw zetten van acties en demonstraties. ,,Maar dit is van een andere orde. Ik heb op mijn werk meteen aangegeven dat ik hier vanuit de FNV aan bij wil dragen, want de bedroevende omgang van de mens met de aarde, dat is echt al jaren mijn onderwerp. Heel erg fijn dat ik dit nu kan combineren."

Hij was onlangs al bij de klimaatmars van de scholieren, waar hij genoot van de sfeer en de inventieve borden. ,,Kom daar maar eens overheen: '#SheToo' bij een afbeelding van Moeder aarde. Daar draait het voor mij om: met respect omgaan met onze planeet A, zodat deze leefbaar blijft voor de mens. Die aarde draait wel door hoor, ook zonder ons."

Je als Nederland verschuilen achter landen die niet mee zouden doen, vindt Schmitz het kinderachtigste wat er bestaat. ,,We lopen zelf achteraan in Europa. Laten we er vol op inzetten om ons prachtige aardgasnetwerk om te bouwen voor waterstof. We zijn het enige land ter wereld met deze infrastructuur, gebruik dat!"

EERLIJK De deelname aan de klimaatmars door de FNV wordt niet door iedereen direct begrepen. ,,Wij komen op voor werknemers. Als het klimaatakkoord er definitief komt, dan betekent dat dat er hele nieuwe, 'schone' banen bij komen, maar ook dat er veel 'fossiele' banen zullen verdwijnen. Voor al deze mensen willen wij er zijn", aldus Schmitz.

,,Je zal maar bij een steenkoolcentrale werken die gesloten wordt. Daarom maken wij ons hard voor een kolenfonds ter compensatie van werkloosheid, of voor de kosten van omscholing."

Behalve voor eerlijke en groene banen, is de FNV vooral voor het principe dat de vervuiler betaalt. ,,Nu betalen consumenten 25 keer meer energiebelasting dan grootverbruikers. In het concept-klimaatakkoord komt een CO2-taks voor de industrie niet eens voor. Wij zijn voor een eerlijke verdeling van de lasten en de lusten. Wat ons betreft geen vage beloftes, maar op korte termijn concrete afspraken met toezicht op de naleving ervan."

GRATIS KAARTJES Voor FNV-leden is het treinreizen naar de klimaatmars gratis. ,,Dat regelen we altijd. We willen als FNV voorkomen dat mensen niet deelnemen vanwege de kosten," verklaart Schmitz. ,,Ga naar de website fnv.nl/klimaatmars en meld je aan. Ik zorg er persoonlijk voor dat je dan een week van tevoren via de mail je treinkaartje met barcode krijgt."

Voor het samen reizen vanaf de Heuvelrug/Zeist heeft Schmitz een event op Facebook in het leven geroepen: facebook.com/events/392683221296398/ of zoek op Facebook op 'klimaatmars Heuvelrug'.

,,Kinderen zijn ook van harte welkom. De opzet is dat het een positieve mars wordt voor iedereen. Geen bobo's, veel muziek, dus een goede sfeer. Daar gaan wij als organisatie voor."

advertentie
advertentie