Paul Blom,Daniël Kuyper, Arno Grünbauer,  Jolanda Baudet en, Paul van Leeuwen.
Paul Blom,Daniël Kuyper, Arno Grünbauer, Jolanda Baudet en, Paul van Leeuwen. Edith Hazelzet

'Alle kleine beestjes helpen'

23 februari 2019 om 06:51 lokaal

DOORN In de Ludenkapel in Doorn was zaterdagavond de officiële kick-off van de Partij voor de Dieren Utrechtse Heuvelrug. In aanwezigheid van Hiltje Keller, fractievoorzitter van PvdD in de Provinciale Staten van Utrecht, werd gesproken over lokaal relevante thema's.

Edith Hazelzet

Twaalf jaar is de termijn waaraan de vijf initiatiefnemers van de werkgroep PvdD Utrechtse Heuvelrug zich gecommitteerd hebben voor het opzetten en consolideren van de lokale tak. Jolanda Baudet-Kors, beoogd lijsttrekker, vormt samen met Paul Blom, Arno Grünbauer, Daniël Kuyper en Paul van Leeuwen de werkgroep.

,,Een mooi, complementair team. Ons doel is om na de verkiezingen van 2022 in de gemeenteraad te komen, en daar dan voorlopig te blijven. Dus we hebben elkaar diep in de ogen gekeken, voordat we bij het kruisje tekenden," aldus Paul Blom.

RESPECT Baudet - 'nadrukkelijk geen echtgenote van' – vertelde over het vrijwilligerswerk dat zij al bijna twintig jaar verricht voor dierenasiels en gewonde dieren in het buitenland. ,,Daar gaan veel van mijn vakantiedagen aan op. Maar respect voor alles wat leeft, is mijn motto, en daar leef ik dan ook naar," aldus de 43-jarige Driebergse. Zij vroeg de leden van de werkgroep zichzelf kort te introduceren.

ECHT WAARDE Paul van Leeuwen is al coördinator van PvdD Amersfoort, en nu ook van PvdD UH. ,,Ik wil strijden voor alles wat echt waarde heeft. Zoiets als de rondweg in Amersfoort mag ons hier op de Heuvelrug echt niet overkomen."

HOOGSTE TIJD Arno Grünbauer, bekend van de Natuurvoedingszaak in Doorn, gaf aan bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen niet te weten wat hij moest stemmen: ,,Maar ik was al wel jaren betalend lid van de PvdD. Hoogste tijd om actief te worden, zodat we ook lokaal op deze partij kunnen stemmen." Bron van inspiratie voor hem is het Zweedse 'klimaatmeisje' Greta Thunberg: ,,Ik heb respect voor wat zij wereldwijd teweegbrengt onder scholieren."

KABAAL MAKEN Wie Paul Blom volgt op Twitter, weet dat zijn hart bij de natuur ligt. ,,Duurzaamheid stond bij bij altijd al heel hoog op de agenda. Mijn vak is kabaal maken, dus dat doe ik nu ook voor onze werkgroep." Daniël Kuyper uit Doorn lichtte toe wat hem tot overtuigd PvdD'er maakte: ,,Ik eet al lang geen dierlijke producten meer, heb zonnepanelen en een hybride auto. Maar de stem van de PvdD tègen de bombardementen op ISIS, mij pas de ogen dat deze partij ook voor menselijke waarden opkomt."

PLANEET Hierbij sloot statenlid Hiltje Keller aan: ,,Wie de moeite neemt het smalle deurtje met het naambordje 'PvdD' erop te openen, ontdekt daarachter ons planeetbrede gedachtegoed om de wereld voor mens en dier structureel te veranderen en beter te maken. Het is één systeem en daar maken wij slechts onderdeel van uit."

Zij riep met het verkiezingsmotto 'Alle kleine beestjes helpen' de aanwezigen op om te gaan stemmen. Het ontbossen en de 'ecocide' van ganzen worden belangrijke thema's in de provinciale campagne. Keller benadrukte hoeveel energie het werk voor de PvdD haar brengt naast een fulltime baan bij Bartiméus: ,,Je staat voor je idealen en hebt invloed om zaken te veranderen." Na haar inspirerende woorden, ging men in groepjes uiteen om met elkaar thema's in kaart te brengen die lokaal spelen.

BLIJ Bijna vijftig inwoners waren naar de Ludenkapel gekomen. ,,Boven verwachting veel, we zijn hier echt heel blij mee," aldus Baudet. ,,We hebben veel input gekregen: nieuwe issues, andere invalshoeken, kritische vragen. Bedankt daarvoor." De werkgroep wil aan de weg timmeren met acties. ,,Veel mensen willen helpen. Dat is mooi; we zijn ambitieus, we willen niet alleen besturen, maar vooral ook doen."

Afbeelding
advertentie
advertentie