Afbeelding
import

Grotere dakkapellen niet langer taboe

7 februari 2019 om 14:11 lokaal

HEUVELRUG Bouwplannen in de Heuveldorpen worden voortaan soepeler beoordeeld. Wethouder Rob Jorg (VVD) heeft de regels en voorwaarden verruimd. Hij wil dat de gemeente per geval een bredere afweging kan maken. Van nu af worden grotere dakkapellen niet per se geweigerd.

Michiel Schaaij 

Het lijstje met afmetingen en andere beperkende voorwaarden is afgeschaft. Dat verruimt ook de mogelijkheden voor inwoners om bijvoorbeeld een tijdelijke mantelzorgwoning in hun tuin te laten plaatsen. In de praktijk bleek zo'n rolstoeltoegankelijk huisje weleens wat groter te zijn dan wat vergunningsvrij mogelijk was.

STAPJE Jorg zegt dat de gemeente in haar bouwbeleid een stapje heeft gezet van ,,nee tenzij" naar ,,ja mits" en daarmee alvast vooruit loopt op de invoering van de nieuwe Omgevingswet in 2021. Zo behoren dakkapellen met een schuine hellingshoek nu ook tot de mogelijkheden. Eerder kon de gemeente alleen een dakkapel met een horizontaal plat dak toestaan.

BEOORDELING De vermindering van de regels voor bouwplannen betekent overigens niet, dat alles mogelijk wordt in Utrechtse Heuvelrug. De welstandscommissie blijft een rol houden bij de beoordeling van bouwplannen. Maar volgens Jorg geeft de verruiming wel meer mogelijkheden aan inwoners die willen bouwen.

advertentie
advertentie