Afbeelding
Jeroen Jumelet / ANP

Dorpsteams gaan opvoeden

7 februari 2019 om 12:51 lokaal

HEUVELRUG Om financiële tekorten bij de gemeente op te vangen, worden de taken van de sociale dorpsteams uitgebreid met lichte opvoedondersteuning. Dat lijkt tegenstrijdig, maar wethouder Hans Waalwijk (Open) verwacht dat daarmee zwaardere en duurdere hulpverlening wordt voorkomen.

Michiel Schaaij

De bedoelde basishulp wordt gezien als een lichter alternatief voor de reguliere jeugdhulp. In die gevallen waarin toch zwaardere hulp nodig is, kan de gemeente alsnog gespecialiseerde jeugdzorg inzetten. De proef met de dorpsteams begint met directe ingang. Over twee maanden gaat het college met een definitief voorstel naar de gemeenteraad.

DICHTERBIJ Volgens Waaldijk kwam het Heuvelrugse zorgaanbod tot dusver niet tegemoet aan basale opvoedingsvragen. Nu kunnen ouders daarvoor naar de sociale dorpsteams. ,,Lokale oplossingen zijn beter en dichterbij", aldus de wethouder. Hij benadrukt dat het niet alleen om een financiële besparing gaat, maar ook om een kwaliteitsverbetering.

SOCIALE VAARDIGHEID De dorpsteams gaan ook sociale vaardigheidstrainingen voor jongeren geven. Voor de nieuwe taken moet de capaciteit van de dorpsteams nog worden uitgebreid. In andere gemeenten zou zijn gebleken, dat die investering zichzelf dubbel en dwars terugverdient. Kosten voor specialistische jeudzorg zullen direct en merkbaar dalen, voorspelt Waal

advertentie
advertentie