Ouderen krijgen advies op maat om langer, comfortabeler en veiliger in hun huis te kunnen blijven wonen
Ouderen krijgen advies op maat om langer, comfortabeler en veiliger in hun huis te kunnen blijven wonen Corina Blommendaal

'Wonen op Maat' speciaal voor de ouderen

1 februari 2019 om 06:58 lokaal

DOORN De vergrijzing neemt toe, ook binnen onze gemeente. Tijdens de uitgebreide bijeenkomsten die op meerdere plaatsen op de Utrechtse Heuvelrug gehouden worden, krijgen ouderen advies op maat om langer, comfortabeler en veiliger in hun huis te kunnen blijven wonen. Hierbij komen een woonadviseur, politie en brandweer aan het woord, die op een heldere manier uitleg geven, geïllustreerd met veel voorbeelden. Op woensdag 23 januari was de eerste bijeenkomst in Doorn.

Corina Blommendaal

Ondanks het feit dat er sneeuw lag en het even echt winter was, waren er toch een heel aantal belangstellenden aanwezig. Benieuwd naar de tips die werden gegeven en de mogelijkheden waar ze misschien zelf nog niet aan gedacht hadden. Want aan de ene kant is het wenselijk dat ouderen langer in hun eigen huis blijven wonen en willen ze dat zelf meestal graag, maar aan de andere kant is het belangrijk dat dit goed gaat en verantwoord is. Gelukkig zijn er veel mogelijkheden om woningen dusdanig aan te passen, dat het niet alleen veiliger maar ook comfortabeler wordt om er te wonen.

BEWUSTZIJN Wethouder Rob Jorg wil met het organiseren van deze reeks bijeenkomsten inwoners zich bewust maken van hun woonsituatie en na laten denken over mogelijke veranderingen. Hij benadrukt dat het valgevaar met de leeftijd toeneemt en het risico dat ouderen daarna niet meer in hun eigen huis kunt blijven wonen ook. Als er blijvend letsel is ontstaan door bijvoorbeeld een gebroken heup die niet meer heelt, kan dit grote gevolgen hebben.

WOONADVIES In tegenstelling tot voorheen, worden ouderen veel minder snel geïndiceerd om in een zorginstelling te mogen wonen. Dit geldt ook voor mensen met een fysieke beperking. Daarvoor is het nodig de woningen aan te passen. Een woonadviseur laat zien wat de talrijke mogelijkheden zijn op dit gebied. Dit kan door bijvoorbeeld drempels weg te halen, een traplift aan te schaffen, toiletten te verhogen, steunen aan te brengen op meerdere plaatsen in het huis. Ook zijn betere verlichting, een tweede trapleuning of een hoger bed waardevolle oplossingen om het valrisico te verminderen.

BLIJVERSLENING Niet alle aanpassingen hoeven veel geld te kosten, maar verbouwingen of het aanschaffen van een traplift lopen toch wel in de papieren. Daarom biedt de gemeente voor woningaanpassingen zoals het verbouwen van de badkamer of het verplaatsen van de bad- of slaapkamer naar de begane grond de Blijverslening aan. Dit is bedoeld voor ouderen die hun huis levensloopbestendig willen maken maar hier zelf onvoldoende (spaar) geld voor hebben of dit niet meer via de bank kunnen financieren vanwege hun leeftijd.

PREVENTIE Voor deze campagne werkt de gemeente samen met het Seniorenplatform Utrechtse Heuvelrug, de wijkagenten en de Veiligheidsregio Utrecht (VRU). De wijkagenten en de woordvoerder van de VRU geven voorbeelden van diefstalpreventie, zoals altijd deuren op slot draaien, sleutels naast het bed bewaren zodat een auto niet makkelijk gestolen kan worden. Of niet altijd hetzelfde schemerlampje aandoen bij afwezigheid, geen spullen op de trap leggen, altijd zorgen voor herkenbaarheid van de woning doordat het huisnummer duidelijk zichtbaar is. Maar nog veel meer tips. Soms simpele dingen die makkelijk aangepast kunnen worden. Binnen onze gemeente zijn de komende tijd nog meerdere bijeenkomsten.

Meer informatie over ondersteuning en ideeën: www.heuvelrug.nl/wonenopmaat.

advertentie
advertentie