Bezoekers van de Inloop zijn fanatiek aan het puzzelen.
Bezoekers van de Inloop zijn fanatiek aan het puzzelen. Corina Blommendaal

Doornse inloop voor een verzetje

3 februari 2019 om 06:52 lokaal

DOORN De Inloop aan de Sitiolaan 197 is een plek waar mensen samen kunnen soepen, avondeten, spelletjes doen, puzzelen of gewoon gezellig kletsen. Ook zijn er vaste activiteiten, zoals creatieve middagen en vrouwenochtenden. Een veilige plek om allerlei dingen samen te ondernemen.

Corina Blommendaal

Sinds het ontstaan van deze inloop in 2013, worden er veel activiteiten gehouden. ,,Dit is ontstaan om meer wijkgericht bezig te zijn en dienstverlenend naar de buurt", vertelt Martijn van Beuzekom, coördinator van De Inloop Doorn. Van Beuzekom is in dienst bij Kwintes. ,,We gebruiken dit appartement gratis van Heuvelrug Wonen. Er komen wel mensen uit de buurt maar ik zou het fijn vinden als er nog meer mensen aan zouden sluiten. Ik denk dat de drempel voor sommige wijk- en dorpsbewoners wat hoog ligt, omdat hier ook bewoners van Kwintes komen. Voor hen is het belangrijk om onder de mensen te zijn en het kan zijn dat sommige potentiële bezoekers dat spannend vinden. Toch is de doelgroep die hier nu komt vrij breed. Er zijn mensen uit het dorp, uit deze wijk en er is zelfs iemand uit Leersum, want daar is niet zoiets als dit. In Driebergen wel, sinds kort zit dat in de Delerij, waar ook een 1-euro winkel zit."

Voorheen was er iedere vrijdag Samen Soepen in de Cantina van het Cultuurhuis, dat is nu verhuisd naar deze inloop. Ook kunnen belangstellenden die graag met anderen samen eten op maandagavond. Daar betalen de deelnemers 3,50 euro voor een maaltijd. ,,Hier gaat het er vooral om dat de mensen met elkaar koken en eten. Mensen die graag willen koken of leren koken, samen de tafel dekken en afwassen, dat staat echt centraal. Het samen gezellig hebben."

VROUWENOCHTEND Sinds kort is er een vrouwenochtend, gericht op jonge vrouwen die geen baan hebben of parttime werken, met of zonder kinderen maar vooral op zoek zijn naar meer contacten. ,,Het gaat vaak om vrouwen met een andere culturele achtergrond die het een uitdaging vinden om nieuwe contacten te maken. Dan is dit een veilige en fijne plek om dat te doen", zegt van Beuzekom. ,,We bespreken uiteenlopende onderwerpen en het is ook fijn om de Nederlandse taal te oefenen. Dit doen we met taalspelletjes maar bijvoorbeeld ook door met elkaar te wandelen."

CREATIVITEIT Op woensdagmiddag is er vaak een creatieve middag, waarbij de deelnemers zelf kiezen wat ze graag willen doen. ,,Dat varieert van bloemschikken tot schilderen", zegt Van Beuzekom. Tussen het gezelschap zit een jonge dame druk mee te puzzelen. Zij blijkt een stagiaire te zijn van het MBO, agogisch werk specifiek gericht op psychiatrie. Zij krijgt zo de mogelijkheid om ervaring op te doen binnen een uiteenlopende groep mensen, zoals alleenstaanden, mensen die werkloos zijn en wat gezelschap zoeken. ,,Tenslotte zijn we ook nog op zoek naar mensen die willen komen klaverjassen, dat lijkt ons erg leuk." De Inloop is open op maandag, woensdag en vrijdag. Meer informatie: www.deinloop.net.

advertentie
advertentie