Schimmentheater in Gluren op de Heuvelrug

24 januari 2019 om 17:33 lokaal Deel je nieuws

Organisator en cultuurcoach Maja van Eijndthoven bezocht tijdens Gluren op de Heuvelrug 2018 de voorstelling van het Schimmentheater Licht in het donker. Zij beleefde de voorstelling Circus Obramaan als een bijzondere ervaring die vanwege de intieme en bijzonder sfeer van de huiskamer heel goed past in dit festival.

Een interview door Fetsje Luimstra

Waar ging de voorstelling over?

Circus Obramaan, een circus met echte dieren zoals het vroeger was. Het verhaaltje gaat over een gevecht tussen Violet, de poedel en de leeuw. Fidel, een langskomende hond komt tussen beide en redt de poedel. 

Wat vond je ervan?

Ik vond het theater bijzonder: als ik zo’n oud theater zie ben ik al verkocht. Zo klein, zo ambachtelijk gemaakt, zo kwetsbaar ook. Die kwetsbaarheid geeft het ook veel extra sfeer. Ik had zoiets nog nooit eerder gezien. Ik vind het leuk en interessant voor een bredere doelgroep: het is een verhaal voor kinderen maar het ambachtelijke van het theater en de schimmen maakt het ook geschikt voor volwassenen. De vertelstem van Bea Kloosterman is bijzonder prettig, daar zou zij echt meer mee moeten doen. .

Het viel mij op dat je zo het verhaal ingezogen wordt. Toen ik binnen kwam stond het theater op een keukentafel met een doek erover om het nog even geheim te houden. Vervolgens werd het Theater Plezier onthuld,  42 cm breed en 31 cm hoog, Ondanks zijn kleine afmetingen werkt  het net als een bioscoopdoek in een grote zaal: je wordt als het ware het verhaal ingezogen. Je vergeet heel snel dat er iemand achter zit die de schimmen beweegt. Alles draagt bij aan de intieme, bijzondere sfeer. Dit kleine schimmentheater past daarom uitzonderlijk goed in een huiskamerfestival als Gluren op de Heuvelrug. 

Verder vond ik het erg waardevol dat ik na de voorstelling achter de schermen mocht komen kijken. Ik kon zien hoe het werkt, en hoe Bea de schimmen beweegt. Daardoor weet ik nu hoe ambachtelijk het is gemaakt, en hoe kwetsbaar het Circus Obramaan eigenlijk is.

Voor de Gluren op de Heuvelrug was deze voorstelling een succes: drie keer uitgevoerd, en bijna alle drie de keren was het vol! Mensen, ook met kinderen, vertelden mij dat ze er, net als ik! speciaal naar kwamen kijken. Muziek kun je altijd en overal zien en horen, een schimmentheater is zo uniek! Ik houd erg van oude gebouwen en oude dingen: daar past deze voorstelling ook wonderwel in! Een unieke ervaring van iets wat oud is.

Lees Bea Kloosterman over Schimmen op: Fluitzolder.blogspot.com

advertentie
advertentie