Buxus loopt straks weer gevaar

23 januari 2019 om 14:36 lokaal

HEUVELRUG De winter is nog niet voorbij of de eerste lentewaarschuwing is alweer afgegeven. Komend voorjaar wordt een ravage onder de populaire buxusplant verwacht. Zodra de eerste rupsen van de buxusmot op pad gaan, loopt de tuinplant gevaar. De gemeente wijst nu al op het risico. Aantasting van de buxus is te herkennen aan bruine blaadjes en kleverig spinsel.

Michiel Schaaij

Volgens de gemeente is het gevaar van besmetting aanzienlijk en kunnen aangetaste planten in de kliko. Of daarvoor de GFT-bak of de kliko voor het restafval wordt gebruikt, maakt volgens een memo aan de gemeenteraad niet uit. Het snoeisel mag ook bij de gemeentewerf worden afgeleverd. In alle gevallen worden de rups, poppen en eitjes op het plantmateriaal gedood bij de afvalverwerker.

GEKOLONISEERD Inmiddels hebben de nachtvlindertjes bijna heel Nederland gekoloniseerd. Vrouwtjes kunnen tot vijfhonderd eitjes leggen en zodra de motjes een buxus vinden, vreten ze die in korte tijd kaal. Als de plantresten in de kliko worden gestopt, kunnen er wellicht enkele rupsjes uitkruipen. Maar volgens de gemeente vormt een aangetaste plant die nog in de tuin staat, een groter risico voor de verspreiding van de plaag dan een plant die in de kliko is gestopt.

advertentie
advertentie