Taalcoachingcoördinator Aloys van Spaandonk en de Syrische vluchtelinge Faten.
Taalcoachingcoördinator Aloys van Spaandonk en de Syrische vluchtelinge Faten. John de Vries

'Ik vind Taalcoaching Heuvelrug erg leuk'

26 januari 2019 om 06:48 lokaal

HEUVELRUG ,,Ik vind taalcoaching leuk", zegt Faten (26). Zij is ruim een jaar geleden met haar familie uit Syrië gevlucht en werkt als vrijwilliger onder andere achter de kassa van de Eurowinkel, in de Delerij. Ze zou graag een opleiding tot laborante volgen, maar vluchtelingen zonder status mogen niet naar school als ze ouder dan achttien zijn.

John de Vries

Ze spreekt vrij goed Nederlands, wil het zoals zo veel vluchtelingen graag snel beter leren. Dat kan in het AZC, waar zij nu nog met haar familie woont, maar ook Taalcoaching Heuvelrug voorziet daarin. ,,Niet als scholingsinstituut", zegt Taalcoachcoördinator Aloys van Spaandonk. ,,Wij geven geen lessen, maar ondersteuning. Bijvoorbeeld aan buitenlanders die hulp nodig hebben bij hun inburgering." Die ondersteuning betreft dan ook niet alleen taal, maar ook kennis van de Nederlandse 'cultuur'. ,,Onder andere de gewoonten in de omgang met andere Nederlanders en wat hier wel en niet gebruikelijk is, zodat ze zich zo snel mogelijk thuis voelen."

CULTUREN Aan de andere kant leren de coaches ook veel van de andere culturen. Van Spaandonk benadrukt daarmee dat de taalcoaches meer zijn dan alleen maar taalondersteuners. ,,Iedereen die ondersteuning op het gebied van de Nederlandse taal wil, kan zich bij ons inschrijven." Dat betekent dat niet alleen vluchtelingen met of zonder status hulp krijgen, maar ook buitenlanders die al een tijdje in Nederland wonen en de taal nog steeds niet beheersen. ,,Laatst hadden we hier twee medewerkers van een Chinees restaurant die hier al jaren werken." Laaggeletterde Nederlanders zijn ook welkom. ,,Een groep van onderschatte omvang. Eén op de zeven Nederlanders heeft moeite met lezen en schrijven." Taalcoaching Heuvelrug kan deze mensen helpen. ,,Schaamte is niet nodig."

TAALVRAGERS Op dit moment geven de Taalcoachmedewerkers gratis steun aan zo'n 150 taalvragers. Dat zijn vooral Syriërs en mensen uit onder meer Eritrea, Afghanistan, Irak en Iran. Het opleidingsniveau van deze mensen verschilt nogal: hoogopgeleid(25%), MBO-niveau(25%), Laag opgeleid(50%). Ook het opleidingsniveau van de inmiddels 135 taalcoaches verschilt. ,,Sommigen hebben een theoretische opleiding of komen uit het bedrijfsleven, anderen hebben een praktische opleiding, maar dat maakt voor de ondersteuning niet zo veel uit", aldus Van Spaandonk.

Omdat Taalcoaching geen school is en geen cursussen aanbiedt, is er ook geen vast startniveau bepaald en eindigt de ondersteuning ook niet met het uitreiken van een diploma. Stichting Gilde UH startte in 2009 met rijkssubsidie Taalcoaching Heuvelrug. Dat was op initiatief van Stichting VluchtelingKinderen- en Eurowinkeloprichter Cees van den Broek, in het begin alleen gericht op Driebergen.

Nu wordt ook in de bibliotheken van Doorn en Leersum ondersteuning gegeven. Maarn krijgt komende maand een 'filiaal' in de bibliotheek, waar nieuwe taalvragers en coaches zich kunnen inschrijven. In Driebergen gebeurt dat in de Delerij.

VRIJWILLIGERS ,,Onze organisatie heeft na de oprichting enkele moeizame jaren gekend. Vier jaar geleden zijn we met een aantal enthousiastelingen opnieuw aan de slag gegaan", zegt Aloys van Spaandonk. De organisatie staat er momenteel goed voor. Vanuit een denktank-achtige werkgroep van vier worden nieuwe inhoudelijke initiatieven ontwikkeld. Taalcoaching Heuvelrug krijgt subsidie van de gemeente voor de onkosten en draait volledig op vrijwilligers. ,,Onze organisatie staat of valt met het aantal vrijwilligers en dat zijn er nooit genoeg."

Meer informatie op taalcoachingheuvelrug.nl

advertentie
advertentie