Vele kinderen bonden de schaatsen onder om het Doornse ijs te betreden
Vele kinderen bonden de schaatsen onder om het Doornse ijs te betreden Marc Satijn

It giet oan; de Doornsche IJsclub opent de deuren

20 januari 2019 om 11:31 lokaal

DOORN Het is de vrijwilligers van de Doornse IJsclub in Doorn afgelopen zondagnacht gelukt; er lag een dikke ijslaag op de baan en zondag 8.00 uur konden de hekken voor het publiek worden geopend. ,,Kijk! De mensen komen gewoon al zo vroeg. Ongekend", aldus een trotse ijsmeester Theo Schippers.

Marc Satijn 

Al vroeg in de ochtend wisten tientallen schaatsers de ijsbaan in Doorn te vinden. Traditioneel werden de eerste stapjes op het ijs gezet door burgemeester Frits Naafs. ,,Het is prachtig glad ijs, zonder oneffenheden", laat Naafs weten na zijn eerste rondje.

SAMEN SCHAATSEN De Doornse zusjes Vrauwdeunt waren al vroeg op de schaatsen om stipt 8.00 uur de baan te betreden. ,,Onze wekker ging al om 7.15. We wilden er op tijd zijn, want dan is het ijs nog goed", aldus de drieling, die hand in hand het ijs over gingen. ,,Zo lekker vroeg kan je nog gezellig samen schaatsen en is het niet zo druk."

WIJKAGENT Ook wijkagent Tineke Bikker durfde op aandringen van de burgemeester het ijs te betreden. Ondanks dat ze haar schaatsen 'was vergeten', had de ijsclub met plezier nog schaatsen in de berging liggen om de wijkagent de ijzers onder te binden. Dat het niet haar eigen schaatsen waren bleek, want nog geen twintig meter verder lag ze met haar knieën op het ijs. ,,Ik heb zelf hogere schoenen", lacht bikker.

PRACHTIG IJsmeester Schippers was zondagochtend tevreden over de kwaliteit van het ijs. Toch was de baan zondagmiddag rond 13.00 uur weer gesloten vanwege 'te hoge temperaturen'. De vrijwilligers verzetten in een nacht tijd dus een hoop werk om de baan maar enkele uren open te houden. ,,Niet erg, we doen het allemaal met plezier. Het kost daarom niets. Moet je zien: het is prachtig ijs!"

VOORBEREIDING Volgens vrijwilliger Cees Schippers waren de voorbereidingen voor de ijspret zaterdagochtend al begonnen. ,,We startten altijd met het neerleggen van de doeken en het klaarzetten van de banken. Gisteren om 16.00 uur hebben we het geluid nog even getest en om 20.00 uur begonnen de eerste vrijwilligers met de baan. Vervolgens gaan wij in ploegdiensten verder om het ijs voor elkaar te krijgen", aldus de vrijwilliger, die tevens met plezier staat te kijken naar de in grote getalen gekomen schaatsliefhebbers.

BASISSCHOLEN De verwachting is dat het maandag nog harden gaat vriezen, dus gaan de vrijwilligers van de Doornsche IJsclub de nacht van zondag op maandag weer aan de slag. Maandagochtend hoopt de club de basisscholen De Wijngaard en de Gisbertus Voetiusschool uit Doorn te mogen ontvangen.

Er werd op de ijsbaan niet alleen geschaatst, ook de slee werd uit de kast gehaald
Afbeelding
Tijdens het schaatsen kon het pauze worden gehouden met warme dranken.
Vele bezoekers wisten zondagochtend de Doornsche IJsclub te vinden
Met enige hulp lukt het iedereen op de schaatsen te staan
Afbeelding
De Doornse wijkagent Tineke Bikker durfde op aandringen de burgemeester Frits Naafs het ijs te betreden
Wijkagent Tineke Bikker werd overeind geholpen door burgemeester Frits Naafs
Tussen het schaatsen door is even pauze houden met een koekje op zijn plaats
Schaatsen; het is vallen én opstaan
advertentie
advertentie