Op de verschillende daken van SCC De Binder is naar schatting plaats voor zo'n 500 zonnepanelen.
Op de verschillende daken van SCC De Binder is naar schatting plaats voor zo'n 500 zonnepanelen. Edith Hazelzet

Plan voor honderden zonnepanelen op De Binder

17 januari 2019 om 10:31 lokaal

LEERSUM Energiecoöperatie Heuvelrug Energie wil graag dit jaar nog de daken van SCC De Binder voorzien van zonnepanelen. Voor de realisatie van dit project zoeken zij inwoners die gezamenlijk bereid zijn te investeren in deze zonnepanelen, waar voor hen een belastingaftrek tegenover staat.

Edith Hazelzet

Toen per 1 januari 2017 de exploitatie van SCC De Binder namens en voor het dorp ging plaatsvinden, waren de plaatsing van zonnepanelen en het vervangen van het TL-licht in de sporthal door zuiniger LED-verlichting, belangrijke wensen van de lokale stichting en hun zakelijk leider. Twee jaar na dato is er tot lichte ergernis van inwoners van Leersum nog geen enkele verduurzamende maatregel uitgevoerd in hun sport- en cultuurcentrum.

COÖPERATIE Heuvelrug Energie, een lokale energiecoöperatie gerund door vrijwilligers, pakte de handschoen op. Na een succesvol project in Werkhoven, waarbij een boerenschuur voorzien werd van 234 zonnepanelen, zetten zij nu in op een duurzaam dak op De Binder. Op 15 maart 2018 tekenden zij met de gemeente Utrechtse Heuvelrug een intentieovereenkomst om hier zonnepanelen te plaatsen.

Harrie Swarte van Heuvelrug Energie licht toe wat het initiatief behelst: ,,Dit wordt het eerste Postcoderoosproject in onze gemeente. Inwoners van Leersum en omliggende dorpen kunnen collectief investeren in zonnepanelen op het dak van De Binder, en wekken zo met elkaar groene stroom op. We schatten nu in dat er plek is voor ongeveer vijfhonderd zonnepanelen. De gemeente heeft als eigenaar van het pand sterkteberekeningen laten maken van de diverse daken, zodat we weten dat ze sterk genoeg zijn en dat het zelfs bij windkracht 8 nog veilig is."

Ook heeft de gemeente een concept voor een opstalovereenkomst gemaakt. Heuvelrug Energie is nu bezig met het oprichten van de coöperatie 'Zon op Binder', waarin ook de plaatsing van zonnepanelen op het dak van de nieuwe brandweerkazerne in Maarsbergen is meegenomen.

POSTCODEROOS De regeling Postcoderoos werd ruim drie jaar geleden geïntroduceerd als financieringsmogelijkheid om gezamenlijk zonne-energie op te wekken - zonder dat zonnepanelen op het eigen dak hoeven te liggen. Grote daken binnen een afgebakend postcodegebied kunnen hiervoor benut worden. Deelnemers richten voor de realisatie van een dergelijk zonnepanelenproject een coöperatie op. Gezamenlijk wordt er geïnvesteerd in een zonnedak door het kopen van zogenaamde zonparticipaties. Deze geven jaarlijks recht op de opbrengst van één zonnepaneel.

De panelen in het project zijn eigendom van de coöperatie. In ruil voor hun investering ontvangen deelnemers, naar rato van het aantal zonparticipaties, jaarlijks een teruggave van energiebelasting, die zij betaald hebben over de energie die zij thuis gebruiken. Dit recht op teruggave wordt door de overheid voor minimaal vijftien jaar gegarandeerd. De hoogte van de investering per zonnepaneel is afhankelijk van de keuzes van de lokale coöperatie.

OFFERTES In 'Zon op Binder' kunnen straks inwoners uit Leersum (3956), Doorn (3941), Amerongen (3958), Overberg (3959), Maarsbergen (3953) en Langbroek (3947) participeren. ,,Diverse installateurs zijn nu druk met het opstellen van offertes, inclusief de aansluitkosten voor netbeheerder Stedin. Daarna gaat Heuvelrug Energie de businesscase maken, plus een folder met informatie over de kosten per paneel, de spelregels en het rendement", vertelt Swarte. Heuvelrug Energie organiseert in maart een informatie-avond voor belangstellenden over het project op de Binderdaken. Meer informatie: heuvelrugenergie.nl.

advertentie
advertentie