Duimen omhoog van de kinderen uit klas 1/2 van Het Sterrenbos.
Duimen omhoog van de kinderen uit klas 1/2 van Het Sterrenbos. Wilco Willemse

Leerlingen Het Sterrenbos verzamelen zwerfvuil

19 januari 2019 om 13:19 lokaal

AMERONGEN Zwerfafval, en dan met name plastic, is een steeds groter wordend probleem voor het milieu. Afgelopen najaar startte daarom de actie 'Plastic Bucket Challenge Utrechtse Heuvelrug' om onze gemeente zwerfafvalvrij te maken. Als een positieve olievlek breidt de challenge zich uit. Het is namelijk de bedoeling dat de uitgedaagde een emmer zwerfafval verzamelt en opruimt en dan de emmer overdraagt aan twee anderen.

Zo kwam het dat Amerongers Wilco Willemse, correspondent van Nieuwblad De Kaap, en Susan Claessens van Communicatiecheck.nu, de emmer kregen van raadslid Ernst Hart. Zij namen de uitdaging natuurlijk aan en verzonnen er een extra plan bij.

KLEUTERS Claessens: ,,Zelf een emmer vullen en doorgeven is prima, maar nog leuker is het om dat samen met anderen te doen. Wilco was voor De Kaap bij de opening van Het Sterrenbos geweest en kwam met het idee om de leerlingen te betrekken bij onze uitdaging. Juf Petra van klas 1/2 was meteen enthousiast en zo zijn we afgelopen dinsdag aan de slag gegaan."

WASMANDEN VOL Gewapend met emmers werden het schoolplein, het plein voor de jongerenruimte en de parkeerplaats opgeruimd. Resultaat binnen een kwartier: twee wasmanden vol met afval. Mila uit klas 1/2 was één ding al meteen opgevallen: ,,Er zit heel veel vuurwerkafval tussen. En ook veel blikjes en lege plastic flesjes." De vraag waarom plastic goed opgeruimd moet worden, wist ze ook prima te beantwoorden: ,,Dat verteert niet in de natuur en dat is niet goed voor het milieu."

ENTHOUSIASME Die antwoorden waren precies waar Claessens en Willemse op gehoopt hadden. Willemse: ,,Natuurlijk moet iedereen z'n eigen rotzooi opruimen. Dat wij dat nu met een groep kinderen doen, zou eigenlijk niet nodig moeten zijn. Door dit samen te doen met de volgende generatie, hoop je toch dat ze er iets van opsteken en beter omgaan met hun omgeving. Aan het enthousiasme ligt het niet. Binnen no time was een heel plantsoen ontdaan van alle soorten zwerfafval."

ACHTERBAN De challenge van Claessens en Willemse is dus mooi afgerond en dus is het tijd de emmer door te geven. Claessens: ,,Er zijn genoeg mensen om ons heen die deze uitdaging aan willen gaan. Ik heb gekozen voor mensen met een groot netwerk. Team Amazing is een team dat meedoet aan de ROPA-run en alles heel enthousiast doen. Ook heb ik Anja Brouwer uitgedaagd. Zij en haar team van De Knuffelweide gaan zeker ook een mooi resultaat halen."

Ook Willemse kiest voor mensen met een achterban: ,,Mijn emmer gaat naar Anneke de Gier, schoolleider van Wereldkidz Meander in Leersum. Zij gaat vast een mooi project opzetten met de kinderen van haar school. De andere emmer krijgt Jeanine Roos van Muziekschool Leersum. Eén emmertje is al mooi, maar zij verzint vast ook een mooie actie."

advertentie
advertentie