Dirk Jansen in zijn bibliotheek
Dirk Jansen in zijn bibliotheek Corina Blommendaal

Gouden ereteken van verdiensten voor Doornse Dirk Jansen

15 januari 2019 om 14:50 lokaal

DOORN De republiek Oostenrijk zal Dirk Jansen, de oprichter van het Stefan Zweig Genootschap Nederland, aanstaande vrijdag 'Das Goldenen Ehrenzeichens für Verdienste um die Republiek Osterreich' toekennen. Dit vanwege de eigentijdse manier waarop dit genootschap in Nederland bekendheid geeft aan het werk van deze veelbetekenende schrijver. Jansen richtte dit genootschap in 2007 op en er zijn inmiddels ongeveer duizend lezers en betrokkenen.

Corina Blommendaal

Toen Jansen met pensioen ging, brachten hij en zijn vrouw meer tijd door in het Oostenrijkse Salzburg. Jansen kwam in aanraking met Zweig tijdens het eerste bezoek aan deze stad. ,,Op een avond zwierf ik door het prachtige middeleeuwse centrum en zag ik op een binnenplaats twee grote containers staan met de naam Stefan Zweig erop", vertelt Jansen. ,,Ik herkende de naam vaag omdat in mijn HBS-tijd een boek van hem had gelezen. Vervolgens raakte ik in gesprek en begreep dat de containers een expositie over Zweig bevatten. Toen kreeg ik de vraag of ik een mogelijkheid zag dit naar Amsterdam te brengen. Ik hoefde er niet lang over na te denken en heb dat opgepakt."

EXPOSITIE IN NEDERLAND Jansen had het geluk dat hij de burgemeesters van Amsterdam en Salzburg kende en dat zij beiden enthousiast waren over het organiseren van deze expositie. Eind 2008 was deze overzichtstentoonstelling over het leven en werk van Stefan Zweig onder de titel 'Weerbaar tegen fanatisme'. De tentoonstelling was in de toen pas nieuwe Openbare Bibliotheek van Amsterdam en werd geopend door burgemeester Cohen van Amsterdam en burgemeester Schaden van Salzburg. ,,Cohen hield een indringend betoog over de gevaren van fanatisme, omdat hij zich daar met zijn eigen Joodse achtergrond uiteraard goed in herkende."

OVERTUIGENDE VERHALEN Het werk van Stefan Zweig spreekt Jansen aan, omdat hij zijn levensovertuigingen verweeft in zijn verhalen. ,,Zijn boodschap is dat een mens zelf verantwoordelijk is voor zijn leven en altijd kan kiezen tussen goed en kwaad. Zweig was Jood, is in 1936 gevlucht naar Engeland en kwam uiteindelijk in Zuid-Amerika terecht. Helaas kon hij niet aarden buiten Europa en pleegde hij zelfmoord. Hij kon niet leven zonder de verbondenheid met de Europese culturele wortels."

ACTUELE THEMA'S De stichting heeft als doel eigentijdse uitwerkingen te geven aan de thema's die het leven en werk van Stefan Zweig bepaalden. ,,Deze thema's spelen in onze tijd ook een grote rol. Wij zitten in een soort overgangsfase met veel vraagtekens over de toekomst die ons wacht, over de gevaren maar ook over nieuwe kansen. Daarom zijn Zweig en zijn werk een uitstekend draagvlak om actuele thema's bespreekbaar te maken. De drie thema's waar de nadruk op ligt, zijn de verbondenheid met onze gezamenlijke Europese culturele wortels, de ondermijnende invloed van groepsfanatisme en wat er tegen gedaan kan worden en het zichtbaar maken van praktisch humanistisch denken."

LOKALE BETROKKENHEID Jansen is nog maar 73 jaar oud, behoorlijk fit en reist veel. Toch zou hij het fijn vinden om actiever te kunnen zijn met het Stefan Zweig Genootschap op de Utrechtse Heuvelrug. ,,Er zijn vast liefhebbers in deze omgeving die het leuk vinden om betrokken te zijn bij onze activiteiten", besluit Jansen. ,,Ik nodig belangstellenden van harte uit een kijkje te nemen op onze website www.stefanzweig.nl.

advertentie
advertentie