Helma Coolman en Huub de Graaff organiseren de Heuvelruggespraak over klimaatverandering.
Helma Coolman en Huub de Graaff organiseren de Heuvelruggespraak over klimaatverandering. Monique José Timmermans

In gesprek over klimaat en gevolgen

13 januari 2019 om 07:39 lokaal

HEUVELRUG De elfde Heuvelruggespraak op 25 januari heeft als thema 'Klimaatverandering'. ,,We zoeken altijd een onderwerp dat gedurende een langere periode in de actualiteit is en waarover uiteenlopende, soms zelfs heftige, meningen bestaan", aldus de organisatoren Huub de Graaff en Helma Coolman. Het publiek kan met kenners uit het vakgebied in gesprek tijdens de avond en voor deze editie zijn dat Peter Kuipers Munneke en Leo Meyer.

Monique José Timmermans

Coolman: ,,Voor veel mensen is de vraag over hoe het zit met het klimaat relevant, maar ook een vraag die je in de hectiek van alle dag even parkeert. Tijdens de Heuvelruggespraak staan we er bij stil. Ik verwacht veel vragen en ik merk dat het onderwerp ook de jongere generatie aanspreekt. Ideeën en meningen uitwisselen staat centraal en ik hoop dat iedereen beter geïnformeerd de deur uit gaat. De mooie ambiance van De Deel op Landgoed Anderstein biedt de groep de intimiteit om zich in een veilige omgeving te uiten."

Als klimaatwetenschapper en weerman bij de NOS heeft Peter Kuipers een boeiend verhaal te vertellen. Hij houdt zich dagelijks bezig met weer en klimaat. Leo Meyer is betrokken geweest bij de klimaattafels die vlak voor Kerst hun akkoord hebben aangeboden aan de ministers. Voorheen was hij projectleider bij het VN-Klimaatpanel IPCC. Ze belichten door hun verschillende achtergronden andere invalshoeken rondom klimaatverandering.

KOPSTUKKEN Dat is ook het uitgangspunt bij de Heuvelruggespraak vertelt De Graaff. ,,In 2004 ben ik met vier heren gestart met het organiseren van de ontmoetingen. We wilden in gesprek met insiders over actuele onderwerpen. Dankzij een uitgebreid netwerk hebben we kopstukken aan tafel gehad. Van Herman Wijffels tot Ayaan Hirschi Ali, van Huub Oosterhuis tot Pieter Hemels, van journalisten tot wetenschappers over onderwerpen als onderwijs, campagne voeren, veiligheidsmissies en de grimmigheid tussen de westerse en islamitische wereld."

AANGEPAST Door de jaren heen is de formule iets aangepast. ,,Een vaste locatie op De Deel van Landgoed Anderstein en geen diner meer. Aanvang 20.00 uur en uiteraard met koffie/thee en een drankje. We ruimen naast twee plenaire sessies ook ruimte in voor een pauze en informeel gesprek met elkaar. Het is mooi te zien dat er nieuwe contacten worden gelegd tussen mensen die hier in de omgeving wonen en elkaar hier voor het eerst tegenkomen."

Coolman en De Graaff noemen zichzelf 'nieuwsgek', door hun werk zitten ze dicht op het nieuws. ,,We organiseren dit als hobby. Het is voor ons zo leuk dat we onderwerpen waar we tegenaan lopen in de Heuvelruggespraak centraal kunnen stellen. Interactief en zo mogelijk multimediaal. Het volgende onderwerp, voor de twaalfde editie, is de grootmacht China."

Aanmelden via info@degraaffenco.nl. De kosten à 15 euro contant aan de zaal voldoen. Er is een boekenstal.

advertentie
advertentie