Rien de Klerk en Mieke Wiese  vinden bijen houden een fascinerende hobby.
Rien de Klerk en Mieke Wiese vinden bijen houden een fascinerende hobby. Babs Bouwman

'Imker worden en helpen bijen te beschermen'

8 januari 2019 om 06:24 lokaal

HEUVELRUG Het sterftecijfer van bijen in Nederland is hoog en de afgelopen jaren zijn er veel bijensoorten verdwenen door onder andere ziekten en plagen. Bijen zijn, naast andere bestuivers, cruciaal voor natuur en landbouw. Mede daarom doet de Bijenhoudersvereniging Utrechtse Heuvelrug er van alles aan om nieuwe imkers op te leiden en zoveel mogelijk kennis en ervaring onder de leden uit te wisselen. Bestuursleden Mieke Wiese en Rien de Klerk begonnen ook ooit met de basiscursus bijen houden en zijn inmiddels gepassioneerde imkers. Dit jaar start de cursus begin maart en na een half jaar is iedere cursist toegerust om aan de slag te gaan met een eigen bijenvolk.

Babs Bouwman

Bijenhoudersvereniging Driebergen Doorn bestaat al 113 jaar. Sinds vorig jaar heeft ook Leersum zich aangesloten. ,,Wij zijn een actieve vereniging met rond de 100 leden", vertelt bestuurslid Rien de Klerk. ,,Met zijn allen zorgen we voor het in stand houden van de bijen in onze omgeving." Zo hebben we overleg met de gemeente over het maaibeleid. Tot voor kort werd er gemaaid en weggezogen. Maar met het afzuigen verdwenen dus ook alle beestjes en insecten. ,,Gelukkig is de gemeente bereid gevonden het beleid aan te passen met als doel meer planten en bloemen in de berm te behouden voor insecten en vogels", aldus De Klerk.

ONTMOETING Een aantal keer per jaar organiseert de vereniging imkercafés om andere leden te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen. Ook zijn er drie keer per jaar interessante lezingen, zoals in 2018 over drachtplanten, bijengif en koninginnenteelt. Voor boeren of telers uit de omgeving worden bestuivingen georganiseerd voor hun boomgaarden. Alle leden zijn automatisch lid van de Nederlandse Bijenvereniging. Dat is handig, want op de website is veel informatie te vinden ter ondersteuning van de bijen hobby, maar ook om meer te weten te komen over plagen en ziekten. Of over hele praktische zaken, zoals zwermmeldingen.

FASCINEREND De cursus geeft de imker in spé een goede basis. Zes theorielessen leren alles over de bij: de manier waarop ze leven, wat een imker kan doen en wat voor invloed dat op de bijen heeft. Mieke Wiese vond die basiskennis reuze interessant, zeker in combinatie met de 11 praktijklessen.

,,Want dan sta je echt achter de kast en vertelt de docent je welke handelingen je moet verrichten om het bijenvolk het jaar door te helpen. Het leukste vond ik de bijen zien: een kast openmaken en kijken hoe ze bewegen. Heel fascinerend", aldus Mieke Wiese. ,,Na het doorlopen van de cursus heb je voldoende kennis in huis om zelf met een volk te starten. Al doende leer je steeds meer. Wie vragen heeft kan rekenen op begeleiding van een coach. Een geruststellend idee."

BIJENMARKT Er is nog genoeg te verbeteren voor de bijenstand en daarom organiseert de vereniging ieder voorjaar de bijenmarkt. Dit jaar is de markt op 13 april bij het Arboretum in Doorn. Het thema is 'Duurzaamheid en biodiversiteit': minder gebruik van pesticiden, tegengaan van monoculturen, minder gebruik van fossiele brandstoffen. Allemaal van belang voor de in stand houden van insecten en in dit geval bijen in het bijzonder. Het doel is bij de bezoekers bewustwording te creëren.

VAKANTIE Imker worden kost je een paar uur per week. Rien de Klerk gaat in de zomer het liefst iedere avond een kijkje te nemen bij zijn volken. Maar het kan ook met gemak een weekendhobby worden. Je kunt zelfs in de zomer gewoon een paar weken met vakantie. Ook imker worden? Neem contact op met Mieke Wiese via 06-21550211 of chabibi50@gmail.com.        

advertentie
advertentie