In Leersum zijn op dit moment achttien WhatsApp-groepen actief.
In Leersum zijn op dit moment achttien WhatsApp-groepen actief. Edith Hazelzet

Politie en Whatsapp-groepen in actie tegen inbraken

19 december 2018 om 11:45 lokaal

LEERSUM Waar recente cijfers een daling in de inbraakcijfers lieten zien, namen de afgelopen weken de inbraken in Leersum toe. Met zes inbraken en drie pogingen daartoe in november en december, neemt de politie in samenwerking met de lokale WhatsApp-groepen maatregelen om herhaling te voorkomen.

Edith Hazelzet

In Leersum zijn op dit moment achttien WhatsApp-groepen actief. Tijdens een bijeenkomst voor de beheerders van de ruim tachtig WhatsApp-groepen in de gemeente begin november, werden nog met trots de dalende cijfers voor met name Leersum gepresenteerd. Het aantal inbraken was hier afgenomen van 52 in 2017 naar 12 in 2018.

SCHOUWEN Naar aanleiding van de recente incidenten zijn de wijkagenten met de WhatsApp-beheerders 's avonds aan het schouwen. Beheerder Wilma Peterse liep op 13 december mee door haar WhatsApp-gebied en was onder de indruk van de aanpak, maar ook van het gebrek aan preventieve maatregelen rond huizen. ,,We hebben gekeken naar de staat van de brandgangen en de verlichting in de buurt, en naar eventuele vluchtwegen. De politie belde bij onverlichte huizen aan en deed bij geen reactie een briefje over inbraakpreventie in de bus. Bij één woning zagen we door het raam zo allerlei waardevolle zaken liggen, gewoon in beeld. Dan maak je het inbrekers ook wel erg makkelijk", vindt Peterse.

LICHT AAN De onoplettendheid van bewoners deed haar versteld staan: ,,We liepen verschillende keren met zijn drieën het erf op bij huizen, waarvan de gordijnen open waren en de bewoners in beeld. Met felle zaklantaarns schenen we in het rond en niemand die erop reageerde. Zo simpel is het dus." Als WhatsApp-beheerder drukt zij inwoners op het hart: ,,Laat dat licht aan, laat je huis er bewoond uitzien en neem een buitenlamp. In mijn lange straat waren er maar twee." De politie zal de komende tijd nog meer wijken in Leersum schouwen.

OGEN & OREN In het afgelopen jaar organiseerde de gemeente in samenwerking met de politie zogenaamde BuurTenten om voorlichting te geven over WhatsApp-groepen en inbraakpreventie. Hierdoor nam het aantal groepen aanzienlijk toe. Buurtbewoners worden op deze manier de ogen en oren van hun wijk en melden verdachte situaties bij de politie. Voor het opzetten en goed laten functioneren van een WhatsApp-groep stelt de gemeente voorlichtings- en promotiemateriaal ter beschikking. De beheerders staan onderling met elkaar in contact, met de politie en de gemeente.

BEHEERDERS GEZOCHT In Leersum zijn nog twee gaten in de dekking van het netwerk. Met name het winkelcentrum en een aantal straten direct ten zuiden hiervan tot aan de Kikvors zijn nog niet afgedekt door Whatsapp-groepen. Ook is er nog een aantal kleinere onbeheerde vlekken op de overzichtskaart te zien op heuvelrug.nl (zoek op Buurt WhatsApp, klik op introductie). Wie hier actief wil worden als beheerder van een nieuwe WhatsApp-groep, kan voor meer informatie telefonisch contact opnemen met de gemeente via 0343-565600 of een mail sturen naar veilig@heuvelrug.nl.

advertentie
advertentie