Van Raai geeft zanglessen aan kinderen en volwassenen.
Van Raai geeft zanglessen aan kinderen en volwassenen. Philip Gentis

'Zingen verbindend voor jong en oud'

19 december 2018 om 06:49 lokaal

DOORN Na de verhuizing van de winkel voor kinderkleding- en accessoires, is er een Zingwinkel in het pand op het hoekje van de Kampweg en Vossenweg verschenen. Als je naar binnen kijkt, lijkt het op een piano en wat kunst na vrij leeg, maar er wordt hier van alles georganiseerd. De veelzijdige en getalenteerde Tania van Raai vertelt over haar achtergrond en het doel van de Zingwinkel.

Corina Blommendaal

Tania van Raai komt oorspronkelijk uit Rotterdam en heeft haar grote passie en talent van haar vader: zingen. Haar vader, die allang is overleden, was jazzgitarist en speelde in een band. Van Raai zong in die band en hun favoriete nummer samen was 'You've got a friend' van Carole King, waarvan haar vader altijd zei 'Taatje, dit lied kan je overal zingen, dit vindt iedereen mooi.' ,,Sindsdien zing ik het, als ik de mogelijkheid heb, als afsluiting bij mijn concerten, en iedereen zingt inderdaad mee. En bij mijn moeder stromen de tranen over haar wangen, zo mooi vindt ze mijn terugkerende ode aan mijn vader. Dat is fantastisch."

LOOPBAAN Tania van Raai studeerde aan het Conservatorium in Den Haag. Daar was ze al betrokken bij internationale projecten waar ze voornamelijk opera zong. Ze stroomde meteen door naar de muziekwereld van Chicago, waar ze een tijd lang werkte en woonde. ,,Vanuit Chicago heb ik over de hele wereld gezongen en dat was geweldig.'' Toen ze, kort na elkaar, haar partner en haar vader verloor en weer in Nederland kwam, had ze adempauze nodig. ,,Ik ben toen gaan studeren en heb allerlei certificaten gehaald om les te mogen geven in de muziek. En dat komt heel goed van pas bij wat ik nu doe."

UTRECHTSE HEUVELRUG In Driebergen startte Van Raai een grote lespraktijk. ,,Ik was een vocal coachingspraktijk begonnen en ben ook hata (adem)-yogadocent. Ik werkte drie dagen in de praktijk en daarnaast zong ik veel opera maar ook andere genres. Daarna heb ik een grote jeugdtheaterschool opgebouwd. Uiteindelijk ben ik daarmee gestopt en wilde ik graag naar Doorn. Ik zag dat dit plekje beschikbaar was en voelde aan alles dat ik het moest doen. En het idee voor de Zingwinkel is vanzelf ontstaan. Ik vind dat er in ons land erg weinig gezongen wordt en dat is jammer. Want zingen is zo verbindend."

ZANGLESSEN Van Raai geeft zanglessen aan kinderen en volwassenen, waaronder ook zangprofessionals. Daarnaast geeft ze vocal coaching. ,,Ik leer mensen, die bijvoorbeeld veel moeten spreken in het openbaar, hoe ze over komen. Een docente die mij ooit lesgaf zei altijd: 'De muziek zit tussen de noten'. En dat klopt, want wat je tussen de noten laat horen en voelen aan mensen, dat is jouw muziek. En wat je tussen je woorden door zegt, is je boodschap. Het moet resoneren in je lijf. Anders is er niemand die je hoort." Ook geeft ze zangclinics en groepslessen. Ze geeft op vaste dagen les en daarnaast geeft ze regelmatig concerten, soms gecombineerd met een diner, bijvoorbeeld afgelopen zondag in de Orangerie van Huis Doorn.

CONCEPT Omdat Van Raai organisatorische zaken liever aan anderen overlaat, zoekt ze een samenwerkingsverband met één of meerdere dames die van de Zingwinkel een leuke pop-upstore van willen maken. ,,Dan kunnen we met verschillende thema's werken, bijvoorbeeld Zingwinkel at the beach, -in the rain of wat dan ook. Dan maak je er echt een winkel van en heb je mensen nodig die beschikbaar zijn en die dat vooral heel leuk vinden om te doen."

Meer informatie is te verkrijgen door te mailen naar taniavanraai@gmail.com.

advertentie
advertentie