Afbeelding
Edith Hazelzet

Wooninitiatief Villa Regia feestelijk geopend

4 december 2018 om 11:33 lokaal

LEERSUM Villa Regia, het wooninitiatief voor jongeren van 12 tot 23 jaar die om diverse redenen niet meer thuis kunnen wonen, is geopend. Na maanden verbouwen aan de Rijksstraatweg 150 werd vrijdagmiddag afgeteld en onthulden de tweehonderd genodigden de naam op de gevel door samen aan een dik touw te trekken. In de villa wonen nu negen jongeren uit de regio. Er is nog één kamer vrij voor crisisopvang.

Edith Hazelzet

Nagenoeg alle ruimten in Villa Regia waren vrijdag opengesteld voor het publiek, dat in groten getale toestroomde. Overal hingen fotoseries van de metamorfose die het voormalig ABNAMRO-pand onderging. De kersverse medewerkers hielpen een maand lang met schilderen en het opknappen van meubels; een gezamenlijke inspanning die meteen zorgde voor teambuilding.

TWEEDEHANDS Roos Hensen van 'Interiors by heart' uit Leersum stond voor het interieurontwerp, waarin rust, eenvoud en balans de basis vormen. Verder was duurzaamheid een belangrijk uitgangspunt. Alle meubels in het huis zijn tweedehands. Bij 'De Snuffelschuur' en andere kringloopwinkels in de regio werd de afgelopen maanden grootschalig ingekocht. Om de identiteit te bevorderen kreeg elke ruimte op de deur een eigen naam, zoals de 'Hoge tuinkamer' - met uitzicht op de Keucheniustuin - en de 'Boomkamer'.

WOON-BEHANDELINITIATIEF Tom Daleboudt en Ilse van Schaik namen anderhalf jaar geleden het initiatief voor deze nieuwe vorm van opvang, waarbij bewoners naast woonruimte ook standaard behandeling geboden wordt door een multidisciplinair team van therapeuten. Deze is in huis te verkrijgen, want behalve de jongeren huisvest Villa Regia ook de praktijk voor kind en gezin 'echtKinderachtig'. Deze biedt sinds 2011 in Leersum en omgeving specialistische jeugdzorg aan zowel kind, als ouder en gezin, in nauwe samenwerking met de sociale dorpsteams en scholen. In totaal zijn er aan de villa en de praktijk inmiddels zeventien medewerkers verbonden, uit Leersum en omtrek.

IN DE REGIO Jeroen Buiten is een van de sociotherapeuten van Villa Regia. Hij werkte eerder onder andere voor Intermetzo op Valkenheide. ,,Ik ben een oude rot in het vak. Allemaal vinden we dat het in de jeugdzorg anders moet. Ik denk dat we dat hier, met kleinschaligheid en huiselijkheid plus behandelingen, echt waar gaan maken. De jongeren staan hier weer op de eerste plek, en niet het papierwerk. Dat houden we strikt gescheiden." Door jongeren in de regio op te vangen - soms komen ze zelfs uit Leersum - blijven zij in hun vertrouwde omgeving. ,,Zo kunnen zij heel gemakkelijk even naar huis, zonder dat het direct te belastend wordt, zoals een bezoek van een heel weekend", vertelt Margrit Norde, GZ-psychotherapeut en psycholoog.

De jongeren kunnen zich bovendien samen met familie of vrienden terugtrekken in de familiekamer in de villa. ,,De band met thuis blijft behouden, en ook die met de vriendenkring. En als ze naar school kunnen, dan is dat naar hun eigen school."

HOOP Wethouder Chantal Broekhuis sprak lovende woorden bij de opening: ,,Het is bijna overweldigend om te zien hoeveel mensen uit Leersum betrokken zijn bij deze villa. Echt iets om trots op te zien." Ze kreeg eerder deze maand al een rondleiding. ,,Als kind van ouders die met een vechtscheiding uit elkaar gingen, werd ik enorm gegrepen door de liefde en geborgenheid die jullie de jongeren hier bieden. Af en toe zit ik zelf met mijn handen in het haar over hoe we in de jeugdzorg echt maatwerk kunnen bieden en dat ook nog eens betaalbaar. Deze vrijgevestigde, kleinschalige villa is een initiatief dat hoop biedt, een lichtpuntje in de jeugdzorg."

Bron video: Edith Hazelzet

advertentie
advertentie