De theaterzaal van SCC De Binder verandert in een grotere volière dan ooit tevoren.
De theaterzaal van SCC De Binder verandert in een grotere volière dan ooit tevoren. Cees Keur

Vogelvereniging De Volière pakt uit

9 december 2018 om 06:53 lokaal

LEERSUM De theaterzaal van SCC De Binder verandert komende week in een vogelparadijs. Vogelvereniging 'De Volière' viert het 40-jarig jubileum met een tentoonstelling van 1124 vogels uit de hele provincie, die strijden om de provinciale kampioenstitel in een van de vele klassen.

Edith Hazelzet

Volière-voorzitter Stephan Goes vindt het een eer om als kleine vereniging de districtskampioenschappen te mogen organiseren. ,,We zijn erin geslaagd om meer vogels dan vorige jaren (2016 Soest 846 vogels, 2017 Nieuwegein 764 vogels, red.) naar Leersum te halen. Ik denk dat dat te maken heeft met de gunfactor. Onze tentoonstellingen staan goed bekend, ook vanwege het bijzondere randprogramma dat wij altijd bieden. Dus hebben zich 102 vogelliefhebbers, waaronder topkwekers en negen jeugdleden, uit de hele provincie met 1124 vogels bij ons aangemeld," vertelt hij enthousiast en zichtbaar trots.

PASSEN EN METEN Het wordt een logistieke uitdaging om alle vogels, elk in een eigen kooitje, een plekje te bieden in de theaterzaal. Waar voor de jaarlijkse clubkampioenschappen een kleine 300 vogels aanwezig zijn, doet er nu bijna het viervoudige aantal mee. Goes licht toe hoe de vrijwilligers dat voor elkaar denken te krijgen: ,, We lenen stellingen van onze zustervereniging uit Austerlitz, en bouwen in vier lagen op in plaats van drie. En ook op het podium komen vogels, anders redden we het niet. Het wordt passen en meten. Verder worden er extra keurtafels en lampen geleend. Mensen uit de hele regio staan onze vereniging bij in de organisatie van dit evenement."

Ook spreekt hij zijn dank uit aan alle gebruikers van de theaterzaal, die komende week hun uitwijk nemen naar andere locaties. ,,En zonder twee hoofdsponsoren hadden we het ook niet kunnen organiseren. Zij staan voor het voer, de waardebonnen en geven bovendien elke deelnemer een tas artikelen mee naar huis.".

DRUK ,,We zijn de hele week druk. Zaterdag gaan we met een vrachtwagen in de hele regio materialen ophalen. Het opbouwen gebeurt maandag, waarbij de zaal wordt aangekleed in kerstsferen." Dinsdag arriveren de vogels van de kwekers. ,,Iedereen wil natuurlijk zo dicht mogelijk bij de deur staan. Je hebt toch te maken met kwetsbare, levende wezentjes. Dat wordt een hoop heen en weer gerij met kooitjes op karren en trolleys."

Woensdag worden de vogels in alle rust gekeurd door de keurmeesters. ,,Een immense klus met veel administratie. In de loop van de middag zijn dan de winnaars bekend", vertelt Goes. ,,Dan gaan we donderdagavond open voor het publiek. Vrijdagavond worden de prijzen uitgereikt door de Bloemenkoningin, met wie de winnaars allemaal op de foto gaan. En er is een tombola met mooie prijzen voor iedereen."

SOORTEN Bijzonder is de aanwezigheid van 36 zangkanaries. Goes: ,,Hiermee is de vogelsport ooit begonnen. Het keuren van deze zangvogels gebeurt in een donkere, kleine ruimte op een specifieke temperatuur. De vogels worden gewekt met licht en dan wordt hun zang beoordeeld."

Geluisterd wordt naar de lengte, kracht, diepte en toonvolheid van hun rollers. ,,Als ze niet zingen, krijgen ze een n.g. (= niet gezongen) op hun wedstrijdformulier." Ook doen er ruim 400 tropische vogels uit Afrika, Azië en Australië mee, naast de gebruikelijke soorten als parkieten, goudvinken, zilverbekjes, putters, duifjes, kwartels, en postuur- en kleurkanaries.

GRATIS De toegang tot de jubileumshow in SCC De Binder, aan de Hoflaan 29 in Leersum, is gratis. De openingstijden zijn: do 13 dec 19.30-22.00, vr 14 dec 10.00-22.00 uur, za 15 dec 10.00-16.00 uur.

advertentie
advertentie