Afbeelding
Privé-archief Annick Kalff

Driebergse auteur openhartig over depressie

17 november 2018 om 13:51 lokaal

DRIEBERGEN Het eerste boek van Annick Kalff verschijnt op 30 november. De twintigjarige studente fysiotherapie kreeg op haar zestiende te maken met een zware depressie. Met haar boek hoopt ze anderen te inspireren te praten over hun gevoelens.

Danny van der Linden

Annick Kalff is een vrolijk en spontaan meisje van zestien als het mis gaat. ,,Mijn hond kwam te overlijden. Dat is natuurlijk verdrietig, maar wel iets waar je je na een tijdje overheen zet", begint ze haar verhaal. ,,Maar ik bleef wekenlang huilen." Het was het signaal dat er iets mis was. ,,Achteraf gezien was het een opsomming van zaken waar ik in die periode mee te maken kreeg. Ik maakte een aantal dingen mee in mijn privéleven en mistte door een blessure mijn hockeysport als uitlaatklep." Kalff raakt in een depressie.

OPNAME Er volgen gesprekken met therapeuten. ,,Uiteindelijk werd er besloten tot opname", vertelt Kalff die zich kwetsbaar durft op te stellen. ,,Helaas waren de wachtlijsten in de GGZ erg lang en kon ik niet meteen terecht bij de juiste instelling." Drie keer per week volgt ze dagbehandeling tot ruimte komt voor een geplande opname van negen maanden bij Altrecht in Zeist. ,,Dat was ook het moment dat ik mijn vriendinnen van school en hockey moest vertellen hoe het met me ging en dat ik, nadat ik weer was begonnen voorlopig moest stoppen. Dat vond ik heel zwaar."

HEEL HEFTIG ,,Ik was helemaal op", blikt Annick Kalff terug op die periode. ,,Ik had geen energie en vond mezelf stom. Ik vond mezelf niets waard en kon me niet voorstellen dat er mensen waren die mij wel leuk of aardig vonden." Er volgen gesprekken. ,,Veel gesprekken. Ik heb geleerd mezelf te accepteren." In het diepste dal valt het vertrouwen in zichzelf weg. ,,Ik vroeg mijn moeder bij me te blijven. Ik was bang dat ik de controle over mezelf kwijt zou raken en dat ik mezelf iets aan zou doen. Het was niet alleen voor mij heel heftig, maar ook voor mijn ouders, familie en vrienden."

POSITIEVE DINGEN Na acht maanden verlaat Kalff de kliniek. In de tussentijd is er van school weinig gekomen. ,,Ik zat op het vwo aan het Revius Lyceum in Doorn. Maar uiteindelijk lukte het me niet om het vwo af te maken door alles wat er met me gebeurde", zegt Kalff die uiteindelijk met een havo-diploma haar middelbare school af weet te ronden. ,,Ineens gebeurden er allemaal positieve dingen in mijn leven. En ik zag ze. Ik kon weer hockeyen en kreeg, onder anderen hierdoor, weer sociale contacten en raakte weer betrokken. Bovendien leerde ik mijn huidige vriend kennen. Al zijn er nog steeds slechte dagen bij."

DROOMVLUCHT Haar ervaringen inspireerde Annick Kalff tot het schrijven van haar boek Droomvlucht. ,,De ondertitel is 'Wat je ziet is niet altijd wat het lijkt' en dat is een belangrijke boodschap. Je kunt niet altijd zien hoe het met iemand gaat. ,,Ik was dat meisje dat alles mee leek te hebben: ik kon goed leren, deed het goed met sporten en zag er leuk uit. Waarom zou het met mij niet goed gaan?" Het is meteen een oproep aan anderen. ,,Er ligt veel druk op onze generatie. We moeten in alles goed en succesvol zijn. Ook op sociale media zie je alleen de succesverhalen."

HELE WAARHEID Het boek is geen autobiografie, al is er wel heel er geput uit de ervaringen van de schrijfster. ,,Het is een volledig beeld van een depressie in romanvorm. Soms is het heel heftig, maar ik vertel wel de hele waarheid. Ik hoop dat anderen het als inspirerend ervaren en dat ik mensen kan helpen met dit verhaal." Droomvlucht van Annick Kalff is vanaf 30 november in elke boekhandel te bestellen.

advertentie
advertentie