Afbeelding
Victor Schutijser

Dichter Jasper Albinus brengt 'Ode aan Driebergen'

18 november 2018 om 06:21 lokaal

DRIEBERGEN Dichten is iets wat Jasper Albinus (21) al sinds zijn 16e doet. Hij groeide op in Driebergen, maar daar is hij inmiddels vertrokken. Op zondag 25 november bij 'Gluren op de Heuvelrug' brengt hij een selectie van zijn gedichten ten gehore bij een 'spoken word performance' in het pand van Partners in Ambacht op de Traaij.

Victor Schutijser

Na de middelbare school heeft Albinus zich een jaar lang bezig gehouden met dichten bij 'Poety Circle'. ,,Daar heb ik van ervaren dichters heel veel geleerd. De fijne kneepjes van het schrijven, maar ook het zelf leren voordragen van de gedichten", vertelt Albinus enthousiast.

Het zelf voordragen op een 'spoken word' podium is steeds populairder aan het worden. ,,Er komen steeds meer podia voor. Dat geeft de kans om gedichten aan veel mensen te laten horen. Het maakt de kunst van dichten laagdrempeliger. Je hoeft geen bundel uit te brengen om dichter te zijn", weet Albinus.

AFSCHEID Met de performance op 25 november wil Albinus een ode en soort afscheid brengen aan Driebergen. ,,Zelf woon ik al een tijdje niet meer in Driebergen, hoewel ik hier wel ben opgegroeid. Mijn ouders gaan nu ook weg verhuizen, dus ik kom waarschijnlijk niet zo vaak meer."

INSPIRATIE Driebergen is een bron van inspiratie geweest voor de gedichten van Albinus. ,,Bij het schrijven van gedichten zit altijd een dialoog met de omgeving van de schrijver. Die omgeving is heel lang Driebergen geweest. In veel gedichten komt dus wel iets van Driebergen naar voren. Het sijpelt er als het ware doorheen. Thema's die in de gedichten terugkomen zijn bijvoorbeeld de benauwdheid die je kunt ervaren in een dorp waar iedereen je kent, maar ook de veiligheid die dat juist biedt. Ook de natuur en de fysieke omgeving komt terug in de gedichten", legt de dichter uit.

HEEL BIJZONDER Twee jaar geleden deed Albinus al mee met de eerste editie van 'Gluren op de Heuvelrug', ,,De intieme setting is heel bijzonder, zeker als de gedichten gaan over het dorp waar iedereen in het publiek uitkomt. De gesprekken die ik daarna heb gehad over de inhoud vond ik heel tof. Mensen in het publiek gebruikten de gedichten als aanknopingspunt om te reflecteren op zichzelf", vertelt Albinus tevreden.

PODIUM Albinus laat zijn gedichten horen in de Partners in Ambacht winkel op de Traaij. ,,Met onze winkel bieden we een podium aan kunstenaars om hun werk te laten zien. Bij dichten is het wat lastiger om in de winkel te leggen, maar met Gluren op de Heuvelrug kunnen we toch een podium bieden", vertelt Mirjam Verhoef van Partners in Ambacht.

HUISKAMERS 'Gluren op de Heuvelrug' is zondag 25 november in Driebergen, Doorn, Maarn en Leersum. Publiek kan in veertig opengestelde huiskamers genieten van muziek, poëzie, dans, theaters en verhalenvertellers. Het programmaboekje is te vinden bij de bibliotheken en supermarkten.

advertentie
advertentie