Afbeelding
Verpleeghuis Rehoboth - Linda Slot

'Mantelzorg is mentaal best wel intensief'

10 november 2018 om 13:03 lokaal

DRIEBERGEN Het is vandaag (zaterdag 10 november) de dag van de mantelzorg. Eén op de drie Nederlanders geeft een bepaalde manier van mantelzorg. Dit zijn een kleine 4,5 miljoen Nederlanders. Eén van hen is Trudy de Vries uit Driebergen.

Danny van der Linden

Ongeveer drie keer per week stapt Trudy de Vries (66) verpleeghuis Rehoboth binnen om haar moeder een bezoek te brengen. De Vries doet het met plezier en regelmaat. ,,Mijn moeder lijdt aan vasculaire dementie", begint ze haar verhaal. ,,In 2008 belde haar huisarts. Er waren toch wel wat problemen. Zo belde mijn moeder regelmatig naar de praktijk om te vragen naar een afspraak die ze niet had."

De waarschuwing van de huisarts blijkt de aanzet tot het traject waar Trudy en haar moeder in belanden. ,,Ze woonde in Castricum en ging in eerste instantie naar de dagbesteding. Ook kreeg ze hulp van thuiszorg. Maar na een tijd ging dat niet meer. De situatie was niet veilig. Mijn moeder vergat bijvoorbeeld het gas uit te zetten. We moesten op zoek naar een andere oplossing." Die vond Trudy dichter bij haar eigen huis.

VERWIJTEN ,,Sinds 2014 woont mijn moeder in Rehoboth", vertelt Trudy. ,,En eigenlijk was ik heel opgelucht toen ze hier terecht kon. Ik weet dat ze in goede handen is en hoefde me niet elke keer zorgen te maken om haar." Verpleeghuizen verwachten wel betrokkenheid van familieleden. Trudy de Vries hoef je zoiets maar één keer te zeggen. ,,Ik deed de financiën van mijn moeder al, ook zorg ik voor haar kleding, ruim wat op en doe kleine boodschappen voor haar", legt ze uit.

Bovendien is ze tegenwoordig als vrijwilliger actief in het verpleeghuis dat onlangs het zeventigjarig bestaan vierde.

ONDERWIJS ,,Ik heb altijd in het onderwijs gezeten. Daar werkte ik met kleine kinderen. Misschien zit zorgen toch een beetje in me", zegt Trudy. ,,Ik vind het leuk om met mensen te zingen en creatief bezig te zijn. We hebben hier een hele fijne activiteitenbegeleider, Linda, die heel veel onderneemt." Toch is het niet altijd gemakkelijk . ,,Mantelzorger zijn ervaar ik vooral mentaal als zwaar. Mijn moeder kan mij soms heel erg verwijten dat ik haar uit haar oude woonsituatie heb gehaald . Dat is niet altijd makkelijk."

INGRIJPENDE VERANDERING Jolanda van der Salm heeft namens De Brug veel contact met mantelzorgers. Zij geeft aan dat de situatie per persoon verschillend is. ,,Sommige mensen komen dagelijks en helpen heel intensief mee. Anderen komen minder vaak", zegt zij. Veel mantelzorgers waarvan een partner in een verpleeghuis terecht komt moeten aan de situatie wennen. ,,Wij proberen deze mensen te ondersteunen", zegt Van der Salm.

,,Het is een ingrijpende verandering in je leven als je partner naar een andere woonruimte gaat. Bovendien zijn veel mantelzorgers toe aan wat rust na zo'n intensieve periode van zorg. Soms zijn ze hierdoor zelf hulpbehoevend. Bij De Brug is er ruimte voor die mensen om in gesprek te gaan met een maatschappelijk werker of een geestelijk verzorger."

NODIG Door de veranderingen binnen de zorg, blijven mensen die hulp nodig hebben steeds langer thuis wonen. Hierdoor komt er meer werk terecht op de schouders van mantelzorger. ,,Een slechte ontwikkeling", meent Van der Salm. ,,In veel gevallen zijn de mantelzorgers al op leeftijd en is het eigenlijk niet te doen om voor een ander te moeten zorgen. Het is prettig dat er verpleeghuizen zijn om de mensen hierbij te helpen, al vragen we bij De Brug ook hulp van de omgeving van een bewoner. Overigens is dit wenselijk, maar geheel vrijblijvend."

advertentie
advertentie