Gerdi Keeler en Marja Naus zetten zich in voor de zogenaamde Verhalentafel.
Gerdi Keeler en Marja Naus zetten zich in voor de zogenaamde Verhalentafel. Corina Blommendaal

Verhalentafel met kleurrijke gesprekken

11 november 2018 om 13:10 lokaal

DOORN Door terug te blikken op wat je hebt meegemaakt naar aanleiding van vragen of foto's, breid je je ervaringen over een periode uit. Je blik wordt genuanceerder en daardoor geeft het een goed gevoel. Je zoekt niet naar een oplossing, een luisterend oor is vaak al genoeg. Daarvoor is er het initiatief 'Verhalentafel'. Gespreksleider Gerdi Keeler van Centrum Centraal Vitaal vertelt waarom dit initiatief belangrijk is en steeds meer leeft onder de mensen.

Corina Blommendaal

'De Verhalentafel is een plek om samen te zijn, om te verwonderen, te luisteren en te lachen. Een plek om te zijn. Iedereen is van harte welkom en kan zijn of haar verhaal delen naar aanleiding van vragen over een thema.' Deze pakkende tekst op de folder vertelt meteen al waar de Verhalentafel over gaat. ,,Ik nodig mensen uit om eens stil te staan bij de positieve momenten in hun leven", vertelt Gerdi Keeler. ,,Soms is er maar een kleine herinnering nodig om je leven eens vanuit een ander perspectief te bekijken en je weer een blij gevoel te geven."

WAARDEVOL Marja Naus organiseert in Doorn de Zoute Inval en doet dit in Driebergen samen met haar collega Heleen Jongert. ,,In Driebergen is Gerdi Keeler inmiddels met een vaste groep bezig met De Verhalentafel en vandaar leek het ons leuk om dit ook in Doorn te gaan proberen", vertelt Naus.

,,De Verhalentafel is een landelijk initiatief", vult Keeler aan. ,,In Noord-Holland is er bijvoorbeeld in ieder dorp één. Dus gaan we kijken of we het hier ook verder uit kunnen breiden.

Er worden veel preventiemedewerkers, maar ook vrijwilligers in getraind om deze Gesprekstafels op te zetten. Het idee erachter is dat er wel veel wordt uitgewisseld tijdens de koffie, maar eigenlijk geen dingen waar je hart van gaat zingen. Vaak gaat het over oppervlakkige onderwerpen en regelmatig neemt de één het gesprek ongemerkt van een ander over."

TERUG NAAR BLIJHEID Door herinneringen op te halen, breid je de ervaringen over een periode uit. Je blik wordt genuanceerder en daardoor geeft het een goed gevoel. ,,Bij het ouder worden richt het geheugen zich op de recente periode en die tot een jaar of twintig'', legt Keeler uit. ,,Dat gebied ertussen wordt een grijs gebied. Door thema's aan te reiken met een positieve vraag die oer verschillende levensfasen gaan, worden de herinneringen weer levendig. Als gespreksleider zorg ik ervoor dat er balans is tussen de verdrietige of zware dingen en de blijere en positieve dingen. We hebben drie afspraken voor de Verhalentafel: OMA laat je thuis. Dat betekent geen Oordelen, Meningen en Advies naar anderen. Daar ben ik heel streng in. Want pas dan voelt de verteller zich echt veilig en gehoord."

PILOT In feite start er in Doorn nu een pilot, met de data 14 en 28 november, van 10.00 tot 11.30 uur. ,,We praten over maatschappelijke thema's en levensvragen", zegt Keeler. ,,Om te waarborgen dat de mensen die meedoen zeker twee of drie keer aan bod komen met hun verhaal, is het maximum aantal deelnemers acht.

VASTE GROEP ,,Het is daarbij wel de bedoeling dat als er een vaste groep ontstaat, je ook iedere keer daadwerkelijk komt. Dus per thema is dat dan ongeveer vijf keer." Als er voldoende animo is, wordt onderzocht of er een vaste groep samengesteld kan worden.

Meer informatie is te verkrijgen bij Gerdi Keeler via telefoonnummer 06-13739411. Opgeven via het mailadres gerdikeeler@gmail.com

advertentie
advertentie