Enkele dames op leeftijd komen informeren naar de hulp die JORD kan bieden. Rechts Erik Brakké.
Enkele dames op leeftijd komen informeren naar de hulp die JORD kan bieden. Rechts Erik Brakké. aangeleverd door jord.nl

Altijd een helpende hand in de buurt

12 november 2018 om 06:28 lokaal

MAARN Er is altijd hulp in de buurt met JORD.nl. Erik Brakké heeft een bestand met ongeveer 145 middelbare scholieren in de Utrechtse Heuvelrug die staan te popelen om een centje bij te verdienen door wekelijks bij mensen klusjes te doen. ,,Voor veel ouderen kan het een uitkomst zijn. Het is praktisch en ook nog eens gezellig", aldus Erik Brakké de initiatiefnemer van JORD.

Monique José Timmermans

,,De jongeren bereiken we goed via de app die we hebben ontwikkeld. Daar staat op wanneer zij beschikbaar zijn en de baantjes staan er ook op. Toch merken we in de praktijk dat de verzoeken om hulp nog niet binnen stromen. Ik verbaas me erover, maar het is hier kennelijk nog niet heel erg in het systeem van mensen geworteld om sommige klussen uit te besteden aan jongeren. In de stad zie je die beweging meer, daar kun je ongeveer alle producten thuis laten bezorgen en diensten inhuren."

ENTHOUSIASME Toch lijkt ook in Maarn de weg naar Jord beter gevonden te worden. Al sinds de oprichting krijgt Brakké enthousiaste reacties op Jord, de bedrijfsnaam die verwijst naar zijn zoon die ook graag een klus oppakt. ,,Het is superleuk om met de jongeren te werken. Nu we aan de Tuindorpweg - bijna in het centrum - van Maarn gevestigd zijn, merken we ook dat ouderen ons beter beginnen te vinden. Ze lopen soms binnen en natuurlijk zijn we telefonisch bereikbaar op nummer 0343-845746."

ALLEDAAGSE KLUSJES Elke week een jongere die minimaal een uur langskomt om een lampje te vervangen, het blad op te ruimen, de wifi aan de praat krijgt of helpt met computer of i-pad. De boodschappen thuisbrengt of samen een ijsje gaat halen. Het kan allemaal. De jongeren zijn buiten schooltijd heel flexibel. Bijvoorbeeld voor kinderen van ouders die wat extra hulp kunnen gebruiken, is het ideaal dat ze niet voor ieder wissewasje heen en weer hoeven rijden."

GEMEENTE De gemeente ondersteunt het project vanuit de zorgtaak die zij heeft. Dat is naast de algemene verzoeken om klusjes te doen, het tweede traject van JORD. ,,Meer vanuit het zorgdomein komen vragen om ouderen die eenzaam zijn of om andere reden aandacht nodig hebben vaker te bezoeken. JORD kan daar prima invulling aan geven, voor de klusjes waar de verpleeghulp en huishoudelijke hulp geen tijd voor hebben. De aandacht en tijd is dan nog belangrijker dan de klus, het kan ook een spelletje zijn of een wandelingetje."

STEUN Om dit project in de opstartfase financieel te steunen neemt de gemeente de eerste vier uur hulp voor haar rekening als iemand gedurende drie maanden minimaal een uur per week JORD inschakelt. Om de eerste kennismaking tussen de oudere en jongere soepel te laten verlopen gaat Brakké tijdens de eerste afspraak mee.

DORPSKARAKTER Het voordeel van de kleine schaal binnen het dorp is dat veel mensen elkaar al kennen. ,,Het maakt het makkelijker om de goede match te maken." Met de jongeren die zich inschrijven maakt Brakké ook vooraf kennis. Ze werken vervolgens onder de vlag van JORD en de verplichtingen zijn daarmee ook voldaan.

CONTACT Jord.nl is gevestigd aan de Tuindorpweg 23 en telefonisch bereikbaar op nummer 0343-845746. Kijk ook op de website www.jord.nl of download de app.

advertentie
advertentie