workshop Nachtfotografie
workshop Nachtfotografie Freek Visser

Eerste Nacht-van-de-Nacht groot succes

2 november 2018 om 23:25 lokaal Deel je nieuws

De Nacht van de Nacht is een landelijk evenement van de Natuur- en Milieufederaties om aandacht te vragen voor lichtvervuiling en bewustzijn over de effecten van licht en donker. In deze nacht, waarin de wintertijd begint, worden al jaren allerlei activiteiten georganiseerd die te maken hebben met het donker. Voor het eerst werden dit jaar ook activiteiten georganiseerd in de gemeente Utrechtse Heuvelrug, resultaat van een samenwerking tussen de Vereniging voor Dorp en Natuur Amerongen – Leersum en de Gemeente, en toegankelijk voor alle inwoners.

 

In de Heemtuin in Leersum werd een workshop Nachtfotografie gegeven, door de enthousiaste fotografen Arie Rebergen en Freek Visser. Na een uitleg bij een kopje koffie, gingen de 20 deelnemers aan de slag. Met filmlampen werden de heemtuinschuur en een varenmuurtje uitgelicht, waarvan prachtige foto’s werden genomen. Ook een nachtvlinder, afgekomen op een verlicht wit vlinderscherm, werd van alle kanten gefotografeerd. De deelnemers wisten van geen ophouden.

 

In de Napoleonschuur in Amerongen sprak –na een inleiding van wethouder Rob Jorg- Susanne Schat van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid over verlichting in relatie tot veiligheid aan huis. Licht, liefst met een bewegingsmelder, is aan te bevelen op plaatsen waar buren of weggebruikers het kunnen zien. Vervolgens nam Raymond Creemers van het RAVON de aanwezigen mee in de effecten van licht op het gedrag van amfibieën. Van rood licht leken padden minder last te hebben dan van wit of groen licht.

 

Voor de kinderen organiseerde kinderboerderij de Knuffelweide in Amerongen een ‘Knuffelweide by Night’. De kinderen hebben bij alle slapende dieren gekeken, geknuffeld met de dieren die wakker waren, gevoeld of het in het nest dat de varkens voor zichzelf maken echt zo lekker warm is, gekeken hoe de kippen op hun stok blijven zitten en er is een verhaal voorgelezen. De kinderen vonden het erg leuk en soms ook wel wat spannend. Er kwamen heel wat vragen los die de vrijwilligers van de Knuffelwei zo goed mogelijk beantwoord hebben.

We hopen dat deze geslaagde Nacht van de Nacht in onze gemeente het begin is van een nieuwe traditie.

Lezing Wat doet licht voor veiligheid
Nacht van de Nacht
advertentie
advertentie