Anton Schaddelee vertelt over zijn leven met de ziekte diabetes.
Anton Schaddelee vertelt over zijn leven met de ziekte diabetes. Monique José Timmermans

Altijd alert bij leven met diabetes

5 november 2018 om 06:59 lokaal

MAARN Tijdens de collecteweek van het Diabetes Fonds komt Anton Schaddelee veel in beeld. De inwoner van Maarn is een van de gezichten van de campagne waarin aandacht gevraagd wordt voor de ziekte en mogelijke behandelingen. In de media komt de term diabetes vaak voor in allerlei contexten. ,,Soms lijkt het alsof je er zelf schuldig aan bent dat je het krijgt", constateert Anton.

Monique José Timmermans

JONG Bij Anton Schaddelee is de ziekte op 14-jarige leeftijd ontdekt. Een sportieve puber, die een toekomst als tennisleraar in rook op zag gaan. ,,Dat was toen zo. Je bent ziek en daarbij passen bepaalde dingen niet meer. Nu zou men anders reageren. Wat dat betreft is er enorm veel veranderd." Hoewel werken nu ook niet meer gaat, is Anton blij dat hij wat kan doen voor diabetespatiënten. Door deelname aan de campagne, maar ook door het vrijwilligerswerk bij het Diabetes Fonds. ,,Al is het maar drie uurtjes per week."

TENNIS tennis is nog steeds de grote passie van Anton, hij slaat dan ook graag een balletje bij LTV Maarn. ,,En dat is best lastig voor een buitenstaander. Dat begrijp ik. Je ziet niets aan mij en soms speel ik zomaar twee sets. De volgende keer kan het na 2 games al 'game over' zijn. Dat ligt dan aan de suikerspiegel in mijn bloed. Het is niet te voorspellen hoe die verloopt. De waarde moet binnen bepaalde marges blijven, er boven of eronder betekent dat ik uitgeschakeld ben. Dan reageert mijn lichaam ook niet snel meer op het spuiten van insuline of juist eten van suiker."

OORDEEL ,,Ik probeer er open over te zijn. Desondanks merk je dat mensen snel hun (voor)oordeel klaar hebben, 'je ziet er goed uit' hoor ik dan bijvoorbeeld op het schoolplein. Niet zichtbaar is dat ik – nadat ik mijn zoontje naar school heb gebracht – bek af ben. Dat ik twee tot drie uur per dag slaap om energie op te doen."

Het is volgens Anton makkelijk gezegd 'diabetes daar word je 100 mee'. ,,De complicaties die een direct gevolg zijn van de ziekte worden dan uitgevlakt." Door de publiciteit hoopt Anton dat het bewustzijn en begrip bij mensen vergroot wordt. ,,Laat mensen in hun waarde, dat is echt belangrijk."

TRANSPLANTATIE Hoop is er ook. Anton staat op de wachtlijst voor een transplantatie van de Eilandjes van Langerhans. Die worden vanuit de alvleesklier van de donor ingespoten in de lever van de patiënt om zich daar te nestelen. De natuurlijke insulineproductie moet daarmee weer op gang komen. ,,Ik zie er tegenop, maar kijk er ook naar uit. Mijn zoontje van nu 10 wil ik nog lang zien opgroeien."

THUIS En dat is vooral het drama achter de voordeur. Zoon Cas steunt z'n vader door dik en dun. ,,Hij heeft mee geposeerd voor de campagne. Bijkomstigheid, hij weet nu zeker dat hij geen model wil worden. Dat stilzitten en gefrunnik vond hij maar niets", lacht Anton. Vrolijk is het niet altijd. ,,Ik ben 5 of 6 keer door de ambulance afgevoerd. Dat heeft enorme impact op een kind. Hij wil altijd weten hoe het met me is, houdt me in de gaten en spreekt het liefst hier thuis af om mij onder zijn hoede te hebben."

OP TV Tijd voor MAX staat op woensdag 21 november om 17.10 uur op NPO 1 in het teken van diabetes. ,,Deze onderschatte ziekte heeft vaak ernstige gevolgen voor het dagelijks leven van ruim 1,2 miljoen Nederlanders", zo meldt het persbericht. Onder andere Anton Schaddelee is te gast in deze uitzending. ,,Voor de bijbehorende filmpjes hebben we ideeën en daar ben ik nu mee bezig."

Meer informatie op www.diabetesfonds.nl

advertentie
advertentie