Afbeelding
Corina Blommendaal

'Dialoog verbindt en versterkt'

3 november 2018 om 06:54 lokaal

DOORN Waar mensen vanuit allerlei hoeken met elkaar in dialoog gaan en respectvol en zonder oordeel naar elkaar luisteren, kunnen we binnen onze samenleving effectieve resultaten behalen. Dat is de stellige overtuiging van John van Balen, initiatiefnemer van Dialoogplein Nederland. Op maandag 5 november wordt dit plein geopend, tijdens een bijeenkomst met boeiende sprekers op Campus Landgoed Zonheuvel.

Corina Blommendaal

Van Balen benadrukt dat het vooral een fysieke en virtuele plek wordt om met elkaar in gesprek te gaan volgens de spelregels van de dialoog. ,,Het Dialoogplein is een plek waar je gefaciliteerd en gestimuleerd kan worden om met elkaar in dialoog te gaan. En ook kan oefenen om dit te doen. Je vindt alles wat je kan ondersteunen, maar ook thema's die zinvol zijn om dialogen over te voeren. Binnen de complexiteit van die thema's kijken we welke oplossingen we daar met elkaar kunnen vinden."

KIEZEN VOOR DIALOOG John van Balen startte tien jaar geleden met de netwerkorganisatie de STAP-dialoog, waarvan de afgelopen vijf jaar op Campus Landgoed Zonheuvel. ,,Dit is een manier om vooral resultaatgericht in dialoog te gaan. Als je met elkaar een resultaat wilt bereiken, is dat concept heel geschikt om volgens de spelregels van de dialoog snel verbinding te maken met elkaar en focus en synergie te ontwikkelen. Nu ik mijn pensioenuitkering krijg, heb ik besloten heel bewust de 'derde' helft van mijn leven te investeren in en te wijden aan het groter maken van de dialoog binnen heel Nederland. Gisteren heb ik mezelf voor het eerst 'dialoogactivist' genoemd", zegt hij lachend. ,,Dat is eigenlijk wel wat ik wil zijn. Als je daadwerkelijk de dialoogregels hanteert en samen resultaten wilt behalen, gaat dat sneller en ontwikkel je veel meer verbinding en eigenaarschap."

THEMA'S Een voorbeeld waarbij de dialoog centraal staat, is de wandeldialoog. ,,Dit was een mars van het Dialoogplein op Landgoed Zonheuvel naar het Belgenmonument in Amersfoort. Er liepen ongeveer honderd mensen mee en we werden bij aankomst ontvangen door de burgemeester. Dan heb je een korte tijd waarin je heel intensief met elkaar in gesprek gaat en veel kunt bereiken.

Een ander voorbeeld is de Fairtrade Next Generation dialoog, die op 10 november staat gepland. ,,Daar wordt de toekomst van de Fairtrade besproken'', vertelt Van Balen. ,,Dit is een initiatief van Wereldwinkels om te kijken hoe ze zich meer op andere generaties en op de toekomst kunnen richten."

SAMENWERKING Van Balen werkt al zeven jaar samen met Monique Montijn, die helaas niet bij het interview kon zijn. Zij doet vooral veel op het vlak van concretiseren en visualiseren van het Dialoogplein. Marnix Lamers, dialoogbegeleider en medeoprichter van de Meewerktuin op Landgoed Zonheuvel, is enthousiast en geeft het plein samen met alle campuspartners en ondernemers op het landgoed vorm.

,,Ik geloof in de dialoog, met name wanneer mensen meer rust nemen binnen gesprekken, luisteren, stil durven zijn en vertrouwen op de flow van de groep. Dialoog wordt wel eens gezien als soft en iets dat je inzet op maatschappelijk niveau. Maar het werkt net zo goed in bedrijven. Je kunt het zo taakgericht maken als je wilt, als je het maar helder maakt. Ik vind het bijzonder om mee te werken aan dit initiatief en lever graag mijn bijdrage."

Meer informatie of aanmelden via www.dialoogpleinnederland.nl.

advertentie
advertentie