Vrijwilligers gezocht

1 november 2018 om 10:53 Lokaal/Column

Al langere tijd is er een trend waar te nemen op de arbeidsmarkt. In plaats van vaste krachten of betaalde krachten, wordt er ondersteuning gezocht in de vorm van vrijwilligers. Voor vaste dagdelen of enkele flexibele uren in de week worden mensen opgeroepen om hun talenten in te zetten voor een organisatie. Toch zijn er tegenwoordig maar moeilijk vrijwilligers te werven. Naast dat mensen niet 'vast' willen zitten, omdat ze een gezin hebben, trekt de arbeidsmarkt ook weer aan. Bovendien zijn er uitkerende instanties die strakke, onzinnige procedures hebben over vrijwilligerswerk. Zo mogen mensen met een WW vooral geen vrijwilligerswerk doen, want stel je voor dat je onder de mensen blijft en aan je cv blijft werken. Heb je een WW en ga je toch vrijwilligerswerk doen, dan bestaat de kans zelfs dat je gekort wordt op de uitkering.

Deze zijstraat daargelaten is het voor veel organisaties moeilijk om vrijwilligers te werven en te behouden. Het aantal vrijwilligers maakt voor een aantal organisaties niet uit, maar andere organisaties ontlenen hun bestaansrecht aan de vrijwilliger. Zo ook de brandweer in Doorn. Het korps draait voor 90 procent op vrijwilligers. Let wel, 90 procent. Momenteel is het de vraag of het korps nog wel kan blijven bestaan. Dat is toch bijzonder. De kinderdroom van veel volwassenen lijkt hiermee verwaterd. Want, zeg eens eerlijk, wie riep er als kind niet dat hij/zij bij de brandweer wilde?

Toch heeft het artikel 'Brandweer Doorn in nood' een enigszins klagende ondertoon. Bewoordingen als 'Ook zij hebben een gezin' dragen niet goed bij aan de onderliggende oproep. Als je op die manier een discussie gaat voeren heb je altijd wel een loos argument. Iedereen heeft het namelijk druk, dat is een beetje de trend van de moderne tijd. Is het een teken van een verminderde maatschappelijke betrokkenheid? Ja, misschien, maar dat is heel erg zwart wit. Toen er brand was in verzorgingstehuis Beatrix in Doorn sprong de omgeving juist te hulp. Het moet allemaal wat genuanceerd worden.

Neemt niet weg dat het vervallen van het korps een probleem is. Alleen zien mensen dat niet zo, totdat ze de brandweer zelf nodig hebben. Misschien gaan we langzaam weer terug naar hoe het vroeger was als er brand was. In een lange rij gaan staan en emmers met water doorgeven. Met al die brandbare materialen die tegenwoordig in menig huis te vinden zijn kan ik je op een presenteerblaadje geven dat zo'n doorgeefrij weinig tot geen nut zal hebben.

Waarom zijn er dan weinig mensen die vrijwilliger zijn bij het korps? Zijn het de werktijden? Is het het aanbod? Zijn het de eisen die gesteld worden aan de vrijwilliger? Of weet men niet aan welke eisen men moet voldoen?
Ik heb geen idee, maar ik hoop van harte dat het korps genoeg vrijwilligers kan aantrekken. Zelf doe ik al vrijwilligerswerk dus ik kan helaas geen diensten draaien. Maar terug gaan naar de tijd zonder brandweer is tegenwoordig met al die brandbare spullen in huis niet wenselijk. Maak die kinderdroom waar en overweeg het korps eens.

Stephanie van Baggem

advertentie
advertentie