Afbeelding
Marcel Wogram

KamerOrkest Driebergen viert 30-jarig bestaan

6 november 2018 om 06:34 lokaal

DRIEBERGEN Het KamerOrkest Driebergen (KOD) viert zijn dertigjarig bestaan met een prachtig programma met speciaal voor dit lustrum gecomponeerde stukken. Wat bijzonder is, is dat hierin vooral jonge componisten en een jonge soliste aan bod komen. Het jubileumconcert is op zaterdag 10 november te beluisteren in de Grote Kerk in Driebergen. Aanvang: 20.15 uur.

Corina Blommendaal

Het KOD is een compact amateur-orkest dat uit zo'n 35 enthousiaste musici bestaat. De repetities zijn in Driebergen, de concerten in en om de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Normaal gesproken voert het orkest twee concerten per jaar uit en soms een gelegenheidsconcert. Het dertigjarig bestaan is een uitstekende reden voor een bijzonder najaarsconcert.

UITDAGING Toen het KOD bij het Utrechtse Conservatorium de vraag neerlegde om een nieuwe compositie te schrijven, grepen drie studenten van docente Caroline Ansink deze kans met beide handen aan. De drie studenten werden gestimuleerd door de inzet van de musici in het KOD en de kundigheid van hun dirigent, Albert van Eeghen. De Spaanse Esteban Zapata Blanco liet zich inspireren door zowel de muzikale traditie van zijn geboorteland Spanje als door het feestelijke karakter van het jubileum van het KOD. Kostas Zisimopoulos studeerde theaterwetenschappen in Griekenland voordat hij naar Utrecht kwam. Het stuk dat hij voor het jubileumconcert schreef is gebaseerd op het toneelstuk 'Wachten op Godot' van Samuel Beckett. Ook Douwe Ziel zoekt zijn eigen componeerstijl, maar koestert het klassieke vakmanschap. Zijn compositie voor het KOD gaat over de expressie van een gevoelsconflict.

JONGE COMPONIST EN SOLIST Daarnaast leveren Mathilde Wantenaar en Merel Vercammen een prachtige bijdrage. Wantenaar studeerde compositie bij Willem Jeths en schreef kamermuziek, opera en werken voor orkest en koor. Vercammen leerde Wantenaar kennen in 2014, toen ze de 'Sprookjes' voor viool en piano speelde, die Wantenaar geschreven had. Hiermee wonnen ze zowel de eerste- als de publieksprijs tijdens de Alba Rosa Vietor-competitie voor jonge componisten. Vercammen was zo onder de indruk van deze compositie, dat ze Wantenaar vroeg een vioolconcert voor haar te schrijven. Zo ontstond de 'Fantasie voor viool en orkest'.

,,Ik houd van dit poëtische werk omdat het met eenvoudige middelen verschillende lagen creëert, en zo een echt muzikaal avontuur wordt", vertelt Vercammen. ,,Het stuk begint met een pizzicato in de viool en eindigt even doorzichtig in de harp, met daartussen een boeiende reis door verschillende klanklandschappen. Echt prachtig."

Meer informatie of meespelen in het KOD? Kijk op www.kamerorkestdriebergen.nl. Kaarten zijn vooraf te reserveren via kaartverkoop@kamerorkestdriebergen.nl. Ook zijn ze verkrijgbaar bij Boekhandel Baas of bij de zaal op de avond zelf.

Het KamerOrkest Driebergen (KOD) viert zijn dertigjarig bestaan met een speciaal concert.
advertentie
advertentie