Lisette de Lange-Eggink met een paar van haar bokjes die zij samen met vele anderen een langer leven gunt op de boerderij.
Lisette de Lange-Eggink met een paar van haar bokjes die zij samen met vele anderen een langer leven gunt op de boerderij. Edith Hazelzet

'Boktober' promoot bokjesvlees

20 oktober 2018 om 07:00 lokaal

LEERSUM In heel het land hebben biologische geitenboeren en restaurants de maand oktober omgedoopt tot Boktober. Dit ter promotie van het eten van geitenbokjesvlees, een ondergewaardeerd product volgens hen. Lisette de Lange-Eggink van de biologische melkgeitenhouderij Zuylestein, een van de vier deelnemers in de regio, licht toe.

Edith Hazelzet

In grote delen van de wereld staat geitenvlees dagelijks op het menu, maar in Nederland wordt het nauwelijks gegeten. De coöperatie Bio Goat Meat, waarbij 35 biologische geitenboeren zijn aangesloten, wil hier verandering in brengen. Zij gunnen geitenbokjes een langer leven op de boerderij en verkopen het vlees aan restaurants, groothandels en direct aan de consument.

LANGER LEVEN ,,Geitenzuivel is steeds populairder", aldus Lisette de Lange. ,,Maar geitenzuivel en geitenvlees zijn twee kanten van dezelfde medaille. Om melk te produceren worden lammetjes geboren, waarvan de helft bokjes. Deze worden gezien als bijproduct en worden heel jong geëxporteerd naar Zuid-Europese landen waar men dit vlees wel eet of gebruikt voor diervoeding." De boeren van Bio Goat Meat vinden dit zonde en willen dat dit verandert. ,,Als de consument wil bijdragen aan de duurzame geitenhouderij, zou hij zo nu en dan bokjesvlees moeten eten. Op die manier kunnen wij de bokjes een goed leven bieden op de boerderij tot ze vijf tot zeven maanden oud zijn."

WILD Onbekend maakt onbemind, maar volgens Lisette De Lange is het vlees van bokjes heerlijk. ,,Natuurlijk eten we het als geitenboeren zelf ook. Het neigt een beetje naar wild; vlees met karakter, een eigen smaak, en met een ontzettend malse structuur. Het is echt iets om in de herfst en de winter te eten." Tijdens Boktober is melkgeitenhouderij Zuylestein een van de afhaalpunten voor pakketten met bokjesvlees. ,,Dat varieert van luxe vleesproducten tot worstjes, burgers, spareribs, en kant-en-klaar stoofvlees. Maar ook voor de borrelplank is er van alles: paté, droge worsten en natuurlijk geitenkaasjes en bockbier." Wie zijn pakket ophaalt op de boerderij in Leersum, waar nu vierhonderd melkgeiten rondlopen, krijgt een rondleiding. ,,Wij zijn trots op ons bedrijf en vinden het belangrijk om aan consumenten te laten zien hoe wij werken. Daarom houden we onze website en onze Facebookpagina continu up to date en zijn we aangesloten bij het initiatief 'Krommerijn Boert en Teelt Bewust', waarmee we actief contact zoeken met de burgers om ons heen." Om de onbekendheid van de consument met de geitensector te verminderen werd onlangs de website ontdekdegeit.nl gelanceerd.

BOKTOBERFEST Ook De Kraaybeekerhof in Driebergen zet zich er voor in om bokjes een goed leven te geven en een waardige bestemming. Op 28 oktober organiseert het landgoed een Boktoberfeest met bockbieren, hapjes en gerechten bereid met bokjesvlees.

advertentie
advertentie