De vloek van het kapitalisme

18 oktober 2018 om 15:00 Lokaal/Column

Als je als fractie maar weinig te zeggen hebt in de gemeente waarin je zit, ga je je zorgen maken om de kleinere dingen. Je wilt immers niet dat mensen je niet horen en je dus vergeten. Naarmate ik het artikel over de winkeltijden (van 12-10-2018) verder las kreeg ik dan ook een soort glimlach op m'n gezicht. Een vergelijking met de Sovjet-Unie? Een 'liberale Pavlov-reactie'? Hoe meer ik van dit soort uitspraken lees, hoe minder ik in de geloofwaardigheid van dit college geloof. Die hele treinaffaire is immers ook alleen maar afgedaan met een 'sorry' en een 'we doen een cursus maar betalen daar zelf voor'. Heeft iemand daar ooit nog iets over gehoord trouwens?


Nou goed, ruimere winkeltijden. Het voorstel voor het verruimen van de winkeltijden wordt een 'liberale Pavlov-reactie' genoemd. Een opmerkelijke vergelijking. Even als opfrisser, Ivan Pavlov (1849 – 1936) deed experimenten met honden. Jawel, honden. Vlak voordat hij de honden wat te eten gaf, liet hij een belletje rinkelen. Dit had op ten duur het gevolg dat de honden, zodra zij het belletje hoorde, al extra speeksel aanmaakten. Het belletje stond immers gelijk aan eten. Pavlov stond met dit onderzoek aan de wieg van het moderne onderzoek naar leren.


Nu vraag ik me af wat het verruimen van de winkeltijden te maken heeft met leren? Tegenwoordig kan je als consument toch wel altijd en overal terecht, al is het maar in een webwinkel. Waarom is het verruimen van de winkeltijden dan een Pavlov-reactie? Wanneer de rest van Nederland zich gestaag ontwikkelt in een 24-uurs economie, ben je als gemeente verkeerd bezig door openingstijden buiten de reguliere tijden te verbieden. Woon je in de enige gemeente die niet meedoet met een koopzondag, dan ga je al snel ergens anders naartoe om je laatste boodschappen te halen. Niet iedere winkeleigenaar gaat overigens mee in het verruimen van de openingstijden. Laat de keuze voor het verruimen van de openingstijden aan de winkeleigenaar, bemoei je daar als gemeente niet mee. Het is namelijk niet de 24-uurs economie die de mens dol draait. Als mensen al dolgedraaid worden is het omdat zij op steeds meer vlakken lijken te moeten inleveren. Zo was er laatst nog een item over armoede in Nederland. Gezinnen waarbij de ouders beide werken en alsnog maar net kunnen rondkomen. Deze mensen liggen er echt niet wakker van of de winkelstraat in de buurt open is op zon- en feestdagen, zij hebben wel iets anders aan hun hoofd.


De wetten in Polen en Italië dan? Ja, dat is het werk van katholieke stromingen. 'Tegen de vloek van het kapitalisme'. Het zou een leus moeten worden. De uitspraak over het zelf kunnen bepalen wanneer er gewinkeld wordt is prima, maar legt de gemeente niet juist iets op met het verplicht invoeren van sluitingstijden op zon- en feestdagen? Lieve splinterpartijen, laat de consument lekker zelf bepalen wanneer hij wil winkelen. De mensen die een rustdag willen nemen die vanzelf wel. Aangezien er toch hevig met termen wordt gesmeten: misschien is het tijd dat vraag en aanbod de openingstijden bepalen?

Stephanie van Baggem

advertentie
advertentie