wethouder Rog Jorg en Peter Haring, voorzitter Heuvelrug Energie, aanvaarden de plastic bucket challenge uit handen van Erwin Hollestelle
wethouder Rog Jorg en Peter Haring, voorzitter Heuvelrug Energie, aanvaarden de plastic bucket challenge uit handen van Erwin Hollestelle Huib de Vriend

Afsluiting Week van de Duurzaamheid

15 oktober 2018 om 17:39 lokaal Deel je nieuws

Bewonerscollectief Heuvelrug Energie, de energie-ambassadeurs en de Lions Club organiseerden afgelopen zaterdag een Duurzaamheidsmarkt die de afsluiting vormde voor de Week van de Duurzaamheid. Tal van bedrijven en maatschappelijke organisaties gaven acte de présence.

Op de markt kwamen vijf thema's aan bod: wonen, water, voedsel, vervoer en afval en hergebruik. Deze onderwerpen werden later in de middag in groepjes bij de zogenaamde thematafels nader besproken. En bij de kraampjes die in het Cultuurhuis waren opgesteld deden de aanwezige bedrijven en organisaties ook hun licht schijnen over juist deze aandachtspunten.

Een van de ondernemingen die aanwezig was liet zien hoe zij probeert het plasticgebruik terug te dringen door katoenen bijenwasdoeken, tasjes en bewaarzakken te produceren. Het betreffende bedrijf wil die doeken in Nederland laten maken, wat nu vaak niet het geval is. Een cateringbedrijf presenteerde zich met pure streekproducten en verzorgde een drukbezochte duurzame kookworkshop. Het Repaircafe was er ook en toonde zijn mogelijkheden op het gebied van reparatie van kleding, electrische apparaten en fietsen.

Het was tijdens de middag ook mogelijk een proefrit te maken met een electrische auto. Een  onderneming wees op de voordelen van duurzaam autodelen. In zo'n opzet lijkt het electrisch rijden aantrekkelijk want heel goedkoop. Ook kon de Speedpedelec bewonderd worden. Dat is een electrische brommer waarbij getrapt moet worden en die sommigen gebruiken als alternatief voor de auto.

Aan het eind van de middag kregen wethouder duurzaamheid Rob Jorg en Peter Haring, voorzitter van Heuvelrug Energie, een emmer met afval overhandigd. Goed Volk is een actie begonnen die zij de plastic bucket challenge noemt. Een deelnemer moet daarbij een emmer met zwerfafval vullen, daar vervolgens een selfie van maken en die posten op de social media. Dan moet hij/zij twee bekenden aansporen hetzelfde te doen. Dit initiatief komt nu goed op gang en is natuurlijk gericht op het streven naar een plastic- en zwerfafvalvrije Heuvelrug. Rob Jorg zegde alle steun hiervoor toe.

De markt werd mede georganiseerd door de energie-ambassadeurs. Die ambassadeurs komen geheel gratis bij bewoners thuis langs om adviezen te geven over de verduurzaming van het huis. Het zijn vrijwilligers. Voorzitter Peter Haring van Heuvelrug Energie merkte in zijn afsluitend woord op dat de markt zeker een vervolg krijgt. 

 

advertentie
advertentie