De beeldbepalende Paardenkastanjes verdwijnen op den duur uit de Rosariumlaan. Ze zijn aangetast door de bloedingsziekte.
De beeldbepalende Paardenkastanjes verdwijnen op den duur uit de Rosariumlaan. Ze zijn aangetast door de bloedingsziekte. John de Vries

'Paardenkastanjes zullen gaan verdwijnen'

15 oktober 2018 om 06:16 lokaal

DRIEBERGEN De Rosariumlaan zal het op de lange termijn moeten stellen zonder de beeldbepalende Paardenkastanjes. Die zijn aangetast door de bloedingsziekte. Sinds 2005 tast deze in heel Europa en dus ook in Nederland deze kastanjesoort aan. Het gaat om een niet te bestrijden bacterie, die de kastanje aantast, waarna zwammen, met name de Honingzwam, de boom van binnen "leegvreet". De daardoor verzwakte boom kan dan omvallen. Levensgevaarlijk, vandaar dat zo'n boom preventief wordt geveld.

John de Vries

Dat is binnenkort het geval met zeker acht tot elf bomen op de Rosariumlaan. Dat wil niet zeggen dat meteen ook alle andere Paardenkastanjes daar moeten worden omgelegd. ,,Dat is afhankelijk van in welke mate de bomen zijn aangetast. Het ligt echter in de lijn der verwachting dat op den duur de Paardenkastanjes in de Rosariumlaan zullen verdwijnen. Wanneer? Een jaarlijkse boomcontrole geeft daar de komende jaren uitsluitsel over", zei Alex Bos, bomenbeheerder van de gemeente, tijdens een druk bezochte bijeenkomst van de Vereniging Tuinwijk Sterrebosch in Nieuw-Salem afgelopen maandagavond. Dat maakt het aanplanten van nieuwe bomen tot een probleem, waar goed over nagedacht moet worden. Dat doet niet alleen de gemeente, maar ook de actieve Commissie Bomen van de vereniging.

GEMAKKELIJK Nieuwe Paardenkastanjes komen er in elk geval niet, omdat die binnen de kortste tijd ook door de bloedingsziektebacterie zouden worden geveld. Maar welke bomen dan wel? Een niet zo gemakkelijk te beantwoorden vraag. Expert Alex Bos bleek geen voorstander van de instandhouding van een monocultuur, waarbij in een straat maar één soort bomen wordt aangeplant, vroeger gebruikelijk. Tegenwoordig kiezen veel gemeenten voor de aanplant van een diversiteit aan bomen. Dat voorkomt de totale schade, zoals nu op de Rosariumlaan.

Veel bewoners van de Rosariumlaan maken zich zorgen over de gaten die gaan vallen als er zieke bomen worden gekapt. Hoe ziet hun laan er straks uit? Alex Bos pleit voor een aanplant van een flink aantal nieuwe bomen tegelijk. Die groeien dan gelijkmatig op. Dat zou het beeld van de staat het minst verstoren. Hij is een voorstander van het aanplanten van kleine bomen tot achttien centimeter doorsnee, die goed aanslaan. Maar hij kan zich, net als de bewoners, ook vinden in een iets grotere maat (tot vierentwintig centimeter doorsnee). Die bomen zijn overigens wel een stuk duurder.

REKENING De vraag is of de gemeente die het vellen en de nieuwe aanplant voor haar rekening neemt, daarin meegaat. De gemeente is zich zeer bewust van de cultuurhistorische en ecologische waarde van Tuinwijk Sterrebos. In hoeverre zij de inspraak van de bewoners van de wijk meeweegt, moet worden afgewacht. Tijdens de bijeenkomst werd duidelijk, dat de Commissie Bomen van de Tuinwijk Sterrebosch-vereniging de komende jaren de vinger aan de pols zal houden.

Commissievoorzitter André ten Damme benadrukte het belang van overleg met de gemeente, niet alleen over de huidige situatie in de Rosariumlaan, maar ook over wat er met bomen in de rest van de wijk gebeurt en in de loop der jaren kan gebeuren. ,,We moeten de gemeente duidelijk maken wat wij als buurtbewoners willen en dat instandhouding van onze mooie wijk wat mag kosten."

Bewoners verwachten van de gemeente een heldere communicatie over wat er op termijn gaat gebeuren. In ieder geval staat nu al vast dat vanaf maandag 15 oktober zal worden begonnen met het vellen van de met een geel kruis gemarkeerde Paardenkastanjes op de Rosariumlaan.

advertentie
advertentie